Getty Images

Gezond Eetplan dag 20: hang positieve post-its op

Door Isabelle Ignoul

Dit artikel maakt deel uit van het Gezond Eetplan. Klik hier voor meer info!

Gezond eten en voldoende bewegen vormen samen dé succesformule om je beter in je vel te voelen. Maar omgekeerd werkt het ook: onderzoek heeft uitgewezen dat een positief zelfbeeld je helpt afvallen. We vertellen je hoe de vork in de steel zit en verklappen natuurlijk ook je dagmenu en enkele van onze favoriete ‘genietrecepten’.

Wat eten we vandaag?

  • Granolapizza met Griekse yoghurt en gemengd fruit
  • Wortelwafels met knapperige coppa en avocado
  • Paling in ’t groen

Naar het menu voor vandaag

Verder in het artikel vind je nog veel méér lekkere recepten!

Wetenschappelijke studie

Onderzoekers van de Technische Universiteit in Lissabon en de Amerikaanse Bangor University onderzochten de relatie tussen een positief zelfbeeld en afvallen. Daarvoor lieten ze vrouwen met overgewicht en obesitas deelnemen aan een afvalprogramma van een jaar:

  • De helft van de vrouwen ontving algemene gezondheidsinformatie over gezonde voeding, omgang met stress en het belang van goed voor jezelf zorgen.
  • De andere helft nam deel aan groepssessies waarin het zelfbeeld centraal stond. Daarin kwam emotie-eten aan bod, maar ook hoe je je zelfbeeld kunt verbeteren én hoe je drempels en valkuilen daarbij kunt overwinnen.

De resultaten

Wat bleek? De vrouwen in de groepssessies boekten duidelijk betere resultaten dan in de andere groep:

  • De groepssessies zorgden ervoor dat de vrouwen hun lichaam meer waardeerden; de zorgen over lichaamsvorm en -omvang waren aanzienlijk minder.
  • Ze slaagden er ook in om hun eetpatroon beter te reguleren.
  • Dankzij de wekelijkse groepssessies verloren de vrouwen gemiddeld 7 procent van hun startgewicht. In de andere groep was dat slechts 2 procent.

4x tips om je zelfbeeld een boost te geven

1. Vind (elke dag) iets positiefs om over jezelf te zeggen

Op het moment dat je iets negatiefs over jezelf denkt, formuleer dan ook meteen iets positiefs. Bv. ik heb misschien wat zwaardere benen, maar mijn ogen zijn prachtig! Denk dus na over wat je mooi vindt aan jezelf. En als je dat moeilijk vindt, bekijk het dan karakterieel: op welke eigenschap van jezelf ben je trots? Wat heb je vandaag goed gedaan? Dat kan vaak om heel kleine, op het eerste gezicht banale dingen gaan.

Schrijf die zaken op zodat ze wat tastbaarder worden. Op die manier ‘reset’ je na verloop van tijd je negatieve gedachten en creëer je een positieve mindset.

2. Vermijd negatieve gesprekken

Komt er tijdens gesprekken met vriendinnen of collega’s steeds weer een klaagzang over gewicht, eten, afvallen, enz. op tafel? Probeer het gesprek dan zo om te buigen dat je het omzet in een plan. Maak er samen werk van, in plaats van erover te klagen. Bovendien creëer je zo buddy’s die elkaar motiveren en stimuleren om die kilootjes aan te pakken.

Hou je er eigenlijk helemaal niet van om over kilo’s en gewicht te praten? Dan kun je dat ook gerust aangeven. Als de gespreksonderwerpen tóch altijd in die richting blijven gaan, heb je alle recht om er fysiek afstand van te doen en je te verwijderen uit het gesprek.

3. Stop met vergelijken

Op social media zie je vaak gestroomlijnde, hyperslanke en perfect gefilterde plaatjes passeren, maar laat je niets wijsmaken: niemand ziet er elke dag perfect uit, en wees maar zeker dat die momenten de (social)mediakanalen niet halen. Stop dus met jezelf te vergelijken. En als bepaalde accounts je echt slecht doen voelen, ontvolg ze dan en volg in de plaats daarvan body positive accounts zoals die van Sabine Peeters, Nell Henry of Jessica Megan.

4. Hang positieve post-its op

Hou vanaf nu een lijstje bij met positieve quotes, zinnetjes, uitspraken, … (dat kan in de notities op je smartphone, in een schriftje, op een whiteboard in je bureau, …) en vul aan met de positieve dingen die je over jezelf te zeggen hebt (zie tip 1).

Schrijf ze daarna over op post-its en hang ze op verschillende plekken in huis, liefst plekken waar je vaak komt. Heb je het even moeilijk? Loop er dan even naartoe en lees wat je opgeschreven hebt. Wedden dat je een echte boost krijgt?

5. Vergeet niet om van eten te blijven genieten

Voedsel is de brandstof voor je lichaam, en zeker niet iets waar je een slechte relatie mee zou mogen hebben. Gezond eten is dan ook een vorm van zelfzorg, en dat hoeft helemaal niet saai te zijn. Hieronder vind je alvast een lijst van gerechtjes en drankjes waar je met volle teugen van kunt genieten. (Maar onthoud: ook als je een keertje niet zo gezond eet, is het helemaal oké om te genieten van je maaltijd!)

Gerechten en drankjes om zalig van te smullen:

Granola kende je al, maar heb je er al eens pizza van gemaakt? Deze ochtend proef je van een granolapizza met Griekse yoghurt en gemengd fruit. Als lunch maken we wortelwafels met knapperige coppa en avocado (wedden dat dit een van je favoriete lunches wordt?) en ’s avonds gaan we voor een echte klassieker: paling in ’t groen.

Granolapizza met Griekse yoghurt en gemengd fruit

Wortelwafels met knapperige coppa en avocado

Paling in't groen

Benieuwd naar de recepten en de rest van het weekmenu? Klik dan hier.

En deze kun je ook nog eens allemaal herbekijken: weekmenu 2weekmenu 1.

 

Bewerking: Marlies Picavet, bron: fitaddict.nl/gezondheidsnet.nl

Dit zul je ook interessant vinden:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content