Getty Images

Probiotica en prebiotica: wat is het verschil?

Door Rani Merckx

Een goede gezondheid begint bij gezonde darmflora. En daarvoor komen probiotica en prebiotica goed van pas. Slechts één letter verschillend, met elk een specifieke functie, maar met eenzelfde doel: jouw darmflora zo gezond mogelijk houden! 

Goede versus slechte bacteriën

We dragen maar liefst 1,5 kilo aan microben met ons mee. Microben zijn kleine beestjes die voor het grootste deel bestaan uit bacteriën, maar ook uit schimmels, gisten en virussen. Samen vormen ze het ‘microbioom‘, en het grootste deel daarvan tref je in ons spijsverteringsstelsel, met name in onze dikke darm.

Een geruime tijd werden bacteriën als gevaarlijk of schadelijk aanzien, maar onderzoekers hebben de afgelopen decennia ontdekt dat veel bacteriën nuttig of zelfs essentieel kunnen zijn. Zoals probiotica, bijvoorbeeld.

Probiotica

Probiotica is de verzamelnaam van goede bacteriën in onze darmen. Het zijn levende micro-organismen die voor een gezonde darm- en spijsvertering zorgen. Ze dragen als het ware bij aan de balans van het microbioom, en dat doen ze door:

 • de groei van slechte bacteriën af te remmen,
 • je immuunsysteem te regelen,
 • en hun activiteit – na afbraak, door bijvoorbeeld het innemen van antibiotica – te herstellen.

Probiotica in voedingsmiddelen

Probiotica zitten voornamelijk in gefermenteerde voedingsmiddelen. Fermenteren is een van de oudste manieren om voedsel te bewaren, maar is nu weer helemaal in. Niet zozeer om voedsel te bewaren, maar omwille van de gezonde bacteriën die ontstaan tijdens het fermenteren. Bij dit proces krijgen gezonde bacteriën de kans om te groeien en de slechte bacteriën, schimmels en gisten te vernietigen.

Voedingsmiddelen die bijvoorbeeld van nature probiotica bevatten, zijn:

 • yoghurt,
 • kefir,
 • gekweekte kwark,
 • gefermenteerde zuurkool en augurken,
 • kimchi,
 • miso,
 • tempeh,
 • ….

4x lekkers met natuurlijke probiotica:

Probiotica wordt vaak toegevoegd aan producten, denk maar aan drinkyoghurts. Maar veel van die goede bacteriën bereiken je darmen niet omdat je eigen maagzuur, het gal in de dunne darm en andere spijsverteringssappen ze afbreken.

Probiotica slikken: ja of nee?

Als je microbioom verstoord is, krijg je diarree. Zo’n verstoring kan optreden na een antibioticakuur of infectie. En hoewel we het liever zo natuurlijk mogelijk houden, kun je die balans aan de hand van pilletjes herstellen.

Hoogleraar Remco Kort, auteur van het boek ‘De microbemens’ legt uit: “Wetenschappelijke studies bewijzen dat bepáálde probiotica werken. Probiotica worden gespecificeerd aan de hand van hun geslacht, soortnaam en stem. We kunnen dus niet spreken over ‘probiotica in het algemeen’, dat is een beetje zoals praten over een Peugeot, maar niet over het model. We zijn momenteel een lijst aan het maken van de probiotica die onomstotelijk werken als je bijvoorbeeld diarree hebt tijdens een antibioticakuur. Momenteel is het nog niet duidelijk welke goede bacteriën deze effecten veroorzaken en hoeveel van deze bacteriën we hoelang moeten innemen.

Over de vraag of probiotica een effect hebben op je algemene weerstand, zijn de meningen onder wetenschappers verdeeld. Er is minder onderzoek naar gedaan en het is lastiger te bewijzen. Maar ik ben ervan overtuigd dat het zo is. De blootstelling aan een grote variëteit aan bacteriën in gefermenteerde voeding als yoghurt, zuurkool, komboecha (theezwamthee)… dragen bij aan een gezond immuunsysteem, net zoals elke blootstelling aan bacteriën.”

Prebiotica

Zoals elk levend organisme, moeten ook probiotica krachten opdoen. Eenvoudig gezegd: prebiotica zijn de brandstoffen, ‘het voedsel’, voor probiotica. Het zijn niet-verteerbare ingrediënten, voornamelijk vezels, die de groei van de goede bacteriën in je darm stimuleren.

Prebiotica in voedingsmiddelen

Prebiotica krijg je voornamelijk binnen via eigen voeding. Deze vezels komen voor in:

 • allium zoals uien, knoflook en prei,
 • banaan,
 • haver,
 • gerst,
 • bonen en peulvruchten,
 • asperges,
 • artisjokken,
 • ….

4x lekkers met natuurlijke prebiotica:

Prebiotica slikken: ja of nee?

Het nemen van extra prebiotica bijvoorbeeld uit verrijkte voedingsmiddelen of supplementen heeft geen bewezen voordelen.

 

5x (kook)boeken voor gezonde darmflora

Wil jij je darmflora een handje toesteken? Deze (kook)boeken helpen jou op weg!

€ 24,99 – bol.com

1

Het ultieme kookboek voor gezonde darmen

€ 11,99 – Standaard Boekhandel

€ 20 – bol.com

2

Je gezondheid in eigen handen

€ 12,99 – bol.com

3

Fast Food

€ 24,99 – bol.com

Bron: thekitchn.com, darmgezondheid.nl, voedingscentrum.nl en mlds.nl (maag-, lever- en darmstichting).

 

Meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content