spijsvertering

7 tips van de specialist voor een goede spijsvertering

Door Isabelle Ignoul

Veel mensen kampen met een slechte spijsvertering. En dat kan voor behoorlijk wat ongemakken zorgen. In ‘Lactose, gluten & co’ geeft professor Danny De Looze, hoofd van de dienst maag-, darm- en leverziekten van het UZ Gent en bekend van het programma ‘Topdokters’, meer uitleg én tips om je spijsvertering te verbeteren.

Wat is spijsvertering?

Dr. De Looze: “Spijsvertering betekent letterlijk ‘het verteren van de spijzen’. Met andere woorden: het voedsel wordt afgebroken tot voedingsstoffen die het lichaam kan opnemen en gebruiken als energie of bouwstof. Die energie heeft ons lichaam nodig om te kunnen groeien, om beschadigde cellen te vervangen en om alle functies te kunnen uitoefenen, denk bijvoorbeeld aan spieren bewegen.”

Digestie versus indigestie

“Het afbraakproces noemen we de digestie, of de vertering door verteringssappen. Als dat proces slecht verloopt, spreken we over een indigestie of ‘slechte vertering’. Veel mensen gebruiken dat woord verkeerd als ze zeggen dat ze een indigestie hebben. Eigenlijk bedoelen ze dat het eten op hun maag blijft liggen, omdat deze wat trager werkt dan gewoonlijk. En dat is nog iets anders dan een slechte vertering.”

Absorptie

“Het andere proces in de spijsvertering is de absorptie, de opname van voedingsstoffen door de darmwand, waarna ze afgegeven worden in de bloedbaan. Afhankelijk van wat je eet, duurt het ongeveer 24 tot 48 uur voor de spijsvertering zijn werk gedaan heeft.”

Van hapje tot kakje

De spijsvertering doorloopt een heel proces: van de mond in de slokdarm, via de maag naar de dunne darm, dikke darm en uiteindelijk tot in de endeldarm.

Dr. De Looze in zijn boek Lactose, gluten & co: “De buik is eigenlijk ons tweede brein. Rond onze maag en darmen zit een even complex netwerk van zenuwen als er in ons hoofd zit. De zenuwcellen, ons gut brain, zorgen ervoor dat de darmen al hun activiteiten zelfstandig gaan uitvoeren. Alles gaat dus automatisch, zonder de hulp van je hersenen.”

Stoelgangpatroon

Dr. De Looze: “Iedereen heeft een eigen stoelgangpatroon, de ene gaat meerdere keren per dag, de andere slechts een paar keer per week. Dat is perfect mogelijk en ook geen probleem. In dat proces onderscheiden we twee reflexen:

  • De orthocolische reflex: de dikke darm wordt gestimuleerd door wakker te worden en te bewegen. Bij sommige mensen is die reflex zeer actief: ze worden wakker en moeten al meteen naar het toilet voor een grote boodschap.
  • De gastrolische reflex: zodra je eet, vult je maag zich en krijgt de dikke darm een signaal dat er een nieuwe voorraad onderweg is. De ‘oude voorraad’ mag dan afgevoerd worden. Daarom moeten veel mensen onmiddellijk na de maaltijd naar het toilet.”

Een slechte spijsvertering: wat zijn de symptomen?

Hoe merk je nu dat je spijsvertering niet optimaal verloopt?

  • Je hebt last van je maag: pijn, druk of een branderig gevoel (maagzuur)
  • Je hebt darmkrampen
  • Je hebt diarree of je bent geconstipeerd
  • Je hebt vaak een opgeblazen gevoel
  • Je bent winderig
  • Je moet vaak boeren.

Hoe kun je je spijsvertering verbeteren?

Dr. De Looze geeft in zijn boek ‘Gluten, lactose & co’ een paar tips om je spijsvertering te verbeteren:

  • “Wanneer je de drang krijg om je te lasten, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk te gaan. Hoe langer je wacht, hoe meer je ontlasting uitdroogt en hoe lastiger het wordt om naar het toilet te gaan.
  • Cafeïne kan stimulerend werken. Maar algemeen is het belangrijk om genoeg vocht op te nemen: drink veel, liefst water. Alcohol laat je beter even aan de kant staan, want dat droogt uit.
  • Beweeg voldoende.
  • Eet gezond en gevarieerd met voldoende vezels: denk aan fruit, groente, volkoren graanproducten en peulvruchten. Zelf adviseer ik twee kiwi’s per dag.
  • Drink terwijl je eet. Zo kunnen de droge vezels water opslorpen, om op die manier vlot te bewegen in je darmen.
  • Ontspan als je op het toilet zit.
  • Pers of druk vanuit een volle buik.”

Meer lezen over de invloed van voeding op je maag en darmen? Dr. Danny De Looze deelt in zijn boek ‘Lactose, gluten & co’ zijn expertise, € 22,99 bij Borgerhoff & Lamberigts.

Bronnen:

  • Lactose, gluten & Co van prof. Dr. Danny De Looze, bij Borgerhoff & Lamberigts
  • Darmklachten.nl

Meer lezen over je gezondheid:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."