© Getty Images

Op zoek naar zen: redactrice Evy testte 3 ontstressmethodes uit

Door Evy Kempenaers

De ochtendrush met de kindjes, eindeloze to-dolijstjes, een piekerhoofd en te weinig tijd voor zichzelf… Bij redactrice Evy piekte het stress-peil. En dus ging ze op zoek naar meer rust voor lichaam en geest.

Zang & energiewerk: zet je emoties in beweging

Wat is het?

Een therapeutische methode waarbij je via zingen en klank maken weer in contact komt met jezelf en met wat je voelt en verlangt.

Hoe werkt het?

Zingen is een erg natuurlijke manier om in contact te komen met je gevoelens en verlangens. De vibratie van de klank diep in je borstkas kan emotionele of fysieke blokkades in beweging brengen. Achteraf volgt nog een ‘holistische healing’ waarbij de coach via zachte aanraking (‘hands-on healing’) je energiebanen (chakra’s) weer in balans brengt, waardoor je een groter gevoel van ontspanning ervaart.

Hoe heb ik dit ervaren?

Het eerste deel van de sessie zingen we. Ik zing Ilse na en voel hoe de verschillende toonhoogtes voor een andere vibratie zorgen. Het raakt me. Daarna mag ik zelf een lied kiezen. Het wordt een oud wiegenlied dat ik elke avond voor mijn kinderen zing. In het begin voel ik me heel onzeker, maar als Ilse me vraagt om mijn hand op mijn hart te leggen terwijl ik zing, en daarna op mijn buik, én ondertussen aan mijn kinderen te denken, voel ik hoe mijn stem steeds zuiverder klinkt en krachtiger wordt. Het is een heel fijne ervaring en ik vind het jammer dat de dertig minuten zo snel voorbij zijn. Ik was helemaal vergeten dat zingen zó ontroerend kan zijn!

“Terwijl ik zing, leg ik mijn hand op mijn hart en buik en klink ik steeds krachtiger en zuiverder”

Nadien praten we even over mijn dagelijks stressgehalte en mag ik nog een halfuurtje op de massagetafel gaan liggen. Ilse raakt me heel zachtjes aan, van mijn enkels, over mijn knieën, heupen en borstkas, tot aan mijn schouders en nek. Er gebeurt heel weinig, maar ik voel me wel rustig. Ilse legt uit dat de healing de komende uren en dagen zachtjes zal doorwerken, ik ben benieuwd. Toeval of niet, maar die avond heb ik een deugddoend gesprek met een vriendin en de volgende ochtend lijkt de spanning tussen mijn schouderbladen minder scherp. Zo heerlijk diep als Ilse me beloofde, heb ik niet geslapen, maar ik voel me wel in mijn element en zing de hele dag door.

Conclusie

Ik moet weer vaker gaan zingen, het zet mijn emoties in beweging en maakt me vrolijk. Het effect van de healing vond ik nogal vaag, maar het geheel van de sessie bij Ilse was een ervaring die ik niet snel zal vergeten. Bovendien ligt haar praktijk in een prachtige, groene omgeving. Alleen al omwille van de setting is ze een bezoekje waard.

Kan het ook thuis?

Natuurlijk: zingen kun je altijd en overal. Voor de healing achteraf heb je wel een professional nodig.

Ook eens proberen?

Ik zong mijn emoties los bij Ilse Grace Scheers, Centrum voor Energiewerk, Mechelsesteenweg 309, 2500 Lier (ilsescheers.com). Ilse geeft ook coachings in Brasschaat en Gent. Een individuele zang & energiesessie kost € 80 voor 1 uur.

Eutonie: het opsporen van spanning

Wat is het?

Eutonie betekent ‘juiste spanning’, het is een zachte, ervaringsgerichte methode met bewegings- en houdingsoefeningen, waarbij je leert luisteren naar de signalen van je lichaam en anders leert omgaan met (onderhuidse) spanning, stress en pijn. Het is een vorm van duurzame, gezonde zelfzorg en werkt zowel preventief als herstellend. Eutonie is goed voor je fysieke én mentale welzijn.

Hoe werkt het?

Eutonie is geen quick fix. Tijdens een cursus leer je stap voor stap je aandacht richten op wat er in je lijf gebeurt en ga je op zoek naar de juiste (spier)spanning. Zo kun je beter functioneren en stress, (chronische) vermoeidheid, rug- en nekklachten verminderen. Veel mensen lopen in hun dagelijkse leven met overdreven gespannen spieren rond, denk maar aan opgetrokken schouders achter het stuur in de auto, of op de fiets in een drukke stad. Door de oefeningen word je je bewust van onaangepaste of overdreven spierspanning, je ervaart meer rust en welzijn en je voelt je beter in je vel.

Hoe heb ik het ervaren?

Hoewel er veel tijd en ervaring nodig is om de vruchten van eutonie te plukken, nodigt Marnic Clarys, eutoniepedagoog en bezieler van de Vlaamse Eutonie School mij uit voor een kennismakingssessie. In een paar uur tijd laat hij me de basis van eutonie ervaren. De oefeningen lijken eenvoudig: je rolt met een balletje over je arm, beweegt je voetzool over een balletje, je wandelt door de zaal en brengt je aandacht naar je voeten… Marnic doet de oefeningen niet voor, maar laat me ze zelf uitvoeren, zodat ik kan ervaren wat ze met mij doen.

“Het is straf om te merken hoe weinig er gebeurt en hoeveel dat toch teweegbrengt in mijn lijf”

We zijn naar maar een tiental minuten bezig als ik merk hoe fel ik mijn tanden op elkaar klem en hoe moeilijk ik het vind om te vertragen. Marnic nodigt me uit om mild en zacht voor mezelf te zijn: “Door je grens te respecteren, kun je ze verleggen, niet door ze te forceren.” Die woorden voelen als een warme deken. Gaandeweg lukt het mij om naar binnen te keren. De oefeningen blijven eenvoudig, maar blijken erg doeltreffend. Wat een heerlijk gevoel als ik mijn volle aandacht bij mijn voeten krijg en merk hoe de gedachten in mijn hoofd stoppen met razen. Nadien doen we nog een aantal zachte oefeningen op de mat. Het is straf om te merken hoe weinig er gebeurt in de zaal, en hoeveel dat toch teweegbrengt in mijn lijf. Op het einde van de sessie voel ik mij een pak rustiger dan toen ik eraan begon.

Conclusie?

Ik voel hoeveel spanning er in mijn lijf zit en hoe ik ze kan leren loslaten. Eutonie is een lang leerproces, maar het zou zeker een duurzame manier kunnen zijn om van pijnlijke spieren, hoofdpijn, stress en vermoeidheid af te raken.

Kans dat ik dit opnieuw doe?

Groot, uit pure zelfzorg, maar eerst nog even die drukke agenda afstemmen op het aanbod.

Kan het ook thuis?

100%, maar je volgt het beste eerst een cursus.

Ook eens proberen?

Ik volgde deze sessie bij Marnic Clarys, Hertsdeinstraat 13, 2018 Antwerpen-Zuid.
Een beginnerscursus telt 20 uur en kost € 220. Sommige ziekenfondsen voorzien een tussenkomst. Info vind je op eutonie-in-antwerpen.com of op eutonie.info, voor elders in Vlaanderen.

Klankschaaltherapie

Wat is het?

Klankschalen zorgen voor een fysieke ervaring met geluid en trillingen, die tot diep in je lichaam doorwerken. Ideaal voor mensen met een druk hoofd, maar niet geschikt voor zwangere vrouwen, of mensen met een pacemaker of epilepsie.

Hoe werkt het?

Een achttal klankschalen worden op en rond je lichaam geplaatst. De therapeut slaat met een zachte klopper op de klankschaal of laat ze ‘zingen’ door ermee over de rand te wrijven. Doordat het menselijk lichaam voor zeventig procent uit water bestaat, gaat je lichaam diep vanbinnen harmonisch meetrillen, wat je een ontspannen gevoel geeft.

Hoe heb ik het ervaren?

Na een woordje uitleg over de verschillende klankschalen uit India en Nepal, mag ik plaatsnemen op de massagetafel. Mijn kleren mag ik aanhouden. Ik kon op voorhand kiezen tussen de sessie ‘Balans’ (inwendig tot rust komen voor lichaam en geest), ‘Dynamisch’ (meer spierontspannend) of ‘Klankbad’ (dromerig effect). Omdat het mijn eerste ervaring met klankschalen was, koos ik voor de totaalervaring van de sessie ‘Balans’. Ik twijfelde of het iets voor mij zou zijn, maar al vanaf de eerste minuten ben ik verkocht! Het diepe geluid van de grote klankschaal op de grond vind ik onmiddellijk rustgevend en ik had nooit gedacht dat ik de trilling van de klankschaal tussen mijn voeten zó gewaar zou kunnen worden, ze werkt zelfs door langs mijn kuiten tot net boven mijn knieën.

“Zo’n diepe, inwendige trilling had ik nog nooit gevoeld. Bij elke ‘gong’ laat ik meer spanning los”

Heel even mis ik het fysieke contact van een gewone massage, maar de trilling die ik ervaar, werkt veel dieper en intenser door. En het wordt nog beter: de grote, zware klankschalen die op mijn borst en nadien op mijn rug worden gezet, geven een subtiele, maar diepe trilling tot diep in mijn borstkas, die ook voor ontspanning zorgen in mijn armen en buik. In totaal gebruikt Frank acht verschillende schalen, elk met een verschillend geluid en trilling. Ik voel hoe ik bij elke ‘gong’ meer spanning loslaat. Mijn drukke hoofd heeft de neiging om af te dwalen, maar de hogere tonen van sommige klankschalen brengen mijn geest telkens weer in het ‘hier en nu’, alsof het een meditatie-oefening is. Na een dikke drie kwartier van geluid en subtiele trillingen, voel ik me opvallend tevreden en ontspannen.

Conclusie?

Klankschaaltherapie is helemaal niet zweverig, maar wel subtiel en intens. Dergelijke diepe, inwendige trilling heb ik nooit eerder gevoeld, wat een ontspannende en interessante ervaring! Frank is heel nuchter en beloofde niets meer of minder dan ontspanning en een heldere, rustige geest, en die heb ik gekregen. Ik ga buiten met een glimlach, en het gevoel dat er ‘meer ruimte’ is in mijn borstkas, blijft nog zeker een dag duren.

Kan het ook thuis?

Een klankschaal kun je zelf kopen en je vindt ook klankschaalmuziek op Spotify of YouTube, maar om het effect van het diepe, langdurige, zoemende geluid en de bijbehorende trilling in je lijf te ervaren, zul je toch een sessie moeten boeken.

Ook eens proberen?

Ik volgde de sessie bij praktijk RelaxMortsel, Kaphaanlei 50, 2640 Mortsel (relaxmortsel.be). Prijs voor 1 sessie: € 60 voor ongeveer 50 minuten.

LEES OOK:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content