Gazon vervangen: 8 inheemse vaste planten voor veel bijen en vlinders

De makkelijkste manier om je gazon aantrekkelijker te maken voor jezelf én inheemse insecten, is om er bloemen in te planten. Onze groenexpert Laurence Machiels toont je hier een snelle en makkelijke truc voor!

De truc met het karton

Je hoeft geen gras te beginnen afsteken of grond om te spitten om een stuk gazon om te vormen naar een mooie siertuin. Om snel bloemen te planten, leg je gewoon een stuk karton op het gras. Daarop leg je een laag potgrond en het planten kan meteen beginnen. Heel simpel en snel! Bekijk hieronder de video en je zult zien: een stuk saai gazon omtoveren tot een bloemenweelde ging nog nooit zo simpel en snel!

Bekijk de video:

Van gazon naar bloemenweide: het stappenplan

 1. Maai het gras zo kort mogelijk en hark het gras op.
 2. Leg een groot stuk karton op het gras of kleinere stukken die elkaar minstens 10 cm overlappen. Dit om sterkere onkruiden zoals brandnetels tegen te gaan. Gebruik het liefst bruin karton met zo weinig mogelijk print.
 3. Maak het karton nat, dan blijft het makkelijker liggen.
 4. Stort op het karton zo’n 5 tot 7 cm potgrond uit. Reken op ongeveer 100 liter potgrond per vierkante meter. Of bedek de onderste laag met bladaarde, oude potgrond, oude stalmest of gewoon tuinaarde. Zo bespaar je alvast wat potgrond. Het liefst zorg je ervoor dat je potgrond biologisch en turfvrij is.
 5. Zet er een rand rond zodat de potgrond niet wegspoelt en het karton op zijn plaats blijft. Kies bijvoorbeeld voor stukken dood hout. Eens de planten goed geworteld zijn, kun je de rand verwijderen.
 6. Stamp de potgrond goed aan door erover te wandelen
 7. Tijd om te planten! Zorg dat je planten eerst goed water hebben gehad. Maak nadien de wortels los en planten maar! Door de wortels goed te spreiden gaan ze heel snel door het karton groeien en zich vasthechten in de aarde.
 8. Geef in het begin regelmatig water en genieten maar!

Je stuk gazon snel kortwieken?

Grastrimmer met Line IQ™ technologie

Grastrimmer met Line IQ™ technologie

Grastrimmer met Line IQ™ technologie

€ Vanaf 263,64  –  EGO

Bekijk het hier
bloemen in gras

Waarom karton?

Karton is een prima basis om makkelijk op te planten. Onder het karton sterven de onkruidwortels en graswortels af want ze krijgen geen licht meer. Tegelijkertijd kunnen de planten bovenop het karton makkelijk wortelen. Wormen zijn namelijk dol op karton en verwerken het tot humus.

bloemen in gras karton

Welke bloemen kies je?

Het liefst kies je voor inheemse bloemen, die aangepast zijn aan de bodem en de plek waar je wilt planten. Inheemse bloemen zijn waardevol voor bijen en hommels. Laurence heeft een rijke leemkleigrond en koos voor een stukje in volle zon. Die combinatie is perfect voor zomerbloeiers als:

 • duizendblad
 • boerenwormkruid
 • margrieten
 • knoopkruid
 • smalle weegbree
 • brunel
 • avond- en dagkoekoeksbloem
 • gele morgenster
 • muskuskaasjeskruid
 • slangenkruid
 • allerlei klavers en wikke

Wil je al vroeg in het voorjaar genieten van bloemen? Plant er in de herfst nog wat bloembollen zoals krokussen, wilde narcissen, sneeuwklokjes en wilde hyacinten bij.

Geloof ons, je zult nooit nog heimwee hebben naar dat arbeidsintensieve gras!

Probeer jij het ook?

Ontdek nog meer interessante tuinvideo’s:

Eco?Logisch!

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!