Zijn je regels onregelmatig? Dit kan de reden zijn

Door Celine Werner

De ene vrouw weet perfect wanneer ze ongesteld zal zijn, terwijl het voor de andere altijd als een — vaak onaangename – verrassing komt, zoals net voor een zwempartijtje bijvoorbeeld. Heb je pas sinds kort last van onregelmatige regels? Dan staat de reden hiervoor waarschijnlijk in dit lijstje. 

Daarom heb je onregelmatige regels

Je bent net gestart/gestopt met de pil

Wanneer je pas met de anticonceptiepil gestart bent, moet je lichaam even wennen aan al die hormonen, en is het best wel normaal dat je cyclus wat verstoord raakt. Hetzelfde geldt natuurlijk wanneer je met de pil stopt, omdat je lijf de hormoonspiegel weer in balans moet krijgen.

Het gebruik van medicatie

Bepaalde medicijnen, zoals antidepressiva, hebben een invloed op de oestrogeen- en progesteronlevels: de hormonen die verantwoordelijk zijn voor ovulatie en menstruatie. Merk je in dit geval dat je maandstonden ontregeld zijn? Dan neem je best contact op met je huisarts om er zeker van te zijn dat het wel degelijk over een bijwerking gaat.

Stress

Naast medicatie heeft cortisol — het stofje dat je aanmaakt bij stress – eveneens een invloed op het oestrogeen- en progesteronpeil. Gun jezelf dus zeker wat ontspanning!


giphy.com

PCOS

PCOS of hey polycysteus ovarium syndroom is een hormonale afwijking die ervoor zorgt dat er kleine cystes op je eierstokken ontstaan, met een onregelmatige ovulatie tot gevolg.

Je bent een topatleet

Wanneer je een lange tijd zeer intensief sport, heeft je lijf heel wat energie nodig. Menstrueren kost ook energie en dus zal je lichaam hier uit reactie mee stoppen, om zo energieverlies te voorkomen.

De overgang

Je lichaam is zich aan het voorbereiden om te stoppen met ovuleren en menstrueren. Je hoeft je in dit geval zeker geen zorgen te maken.

Borstvoeding

Door je kindje op deze manier te voeden, gaan de hormoonlevels schommelen. Dus ook dan kunnen de regels onregelmatig zijn. Als je dan je maandstonden hebt tenminste, want het kan evengoed zijn dat je tijdens deze periode niet ongesteld bent. Ook kan de cyclus na de geboorte van de baby permanent afwijken, of je nu nog borstvoeding geeft of niet.

Je bent zwanger

Zwangerschap is een van de meest voorkomende redenen voor een onregelmatige of uitblijvende ongesteldheid.

Bron: womenshealthmag.nl – Beeld: gettyimages.be

Nog meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content