© Getty Images

Zo vermijd je blessures op de skipiste

Door Karen Baert

De komende maanden vertrekken heel wat mensen op skivakantie in sneeuwachtige oorden. Maar het is ook opletten geblazen, want een skiblessure ligt altijd op de loer. Welke blessures komen het vaakst voor op de skipiste? En hoe kun je die vermijden?

Valpartijen en botsingen

Wintersportvakanties zijn populair bij jong en oud, maar jammer genoeg keren sommige skiërs terug met een pijnlijke skiblessure. Nochtans kunnen veel kwetsuren goed vermeden worden. Want volgens de statistieken is het overgrote merendeel van de blessures te wijten aan een individuele valpartij door een inschattingsfout. Ze worden dus amper veroorzaakt door botsingen met anderen.

Soorten skiblessures

De afgelopen jaren is de skiuitrusting en -accommodatie al heel wat veranderd. Zo werd het materiaal lichter, sneller en wendbaarder. Ooit waren enkel- en beenblessures schering en inslag, maar tegenwoordig vormen ze daarom nog maar een zesde van alle skiletsels.

Daarnaast wagen meer en meer onervaren skiërs en snowboarders zich op de piste, waardoor andere kwetsuren vaker voorkomen:

  • Een gescheurde kruisband aan de knieën. Dat komt het meest voor bij de skiërs. Als je bij het skiën je knie in een atypische beweging verdraait, worden de kruisbanden overstrekt, met een verrekking of scheur tot gevolg.
  • De befaamde skiduim of verstuikte duim. Doordat heel wat skiërs de val proberen op te vangen met een skistok maakt de duim een geforceerde beweging. Daardoor verrekt of scheurt het ligament aan de binnenkant van de duim.
  • Een hoofdletsel. Een botsing of val is snel gebeurd op de skipiste. Door een onzachte confrontatie met een boom of de grond, of een onfortuinlijke botsing met iemand anders kun je een hoofdletsel oplopen. Erg gevaarlijk, en zeker bij jonge kinderen vaak voorkomend.
  • Een polsblessure. Vooral snowboarders kunnen last hebben van polsblessures, want als ze vallen komen ze vaak terecht op de pols. De harde klap zorgt soms voor een verstuikte pols, maar kan ook een barstje of breuk veroorzaken.
  • Een schouderblessure. Een vaak voorkomende blessure bij zowel skiërs, als snowboarders. Door een lelijke val op de schouders kunnen het gewricht, het gewrichtkapsel of de spieren rondom beschadigd raken.

Sommige skiblessures blijken vaker voor te komen bij jongens of jonge mannen. Maar ook de populariteit van de snowboard zit er voor iets tussen. Deze groep wintersporters durft weleens acrobatische toeren uithalen met die plank aan de voeten, met alle gevolgen van dien…

Zelfs voor wie gezwind de berg afglijdt is een goede voorbereiding noodzakelijk.

Hoe vermijd je skiblessures?

Maar hoe kun je die kwetsuren nu vermijden? Tenslotte gaat toch niemand opzettelijk tegen de vlakte op de skipiste? Uit onderzoek blijkt dat vermoeidheid en slechte voorbereiding dé oorzaak zijn van valpartijen tijdens de wintersport. Een groot deel van de ongevallen kunnen dus weldegelijk voorkomen worden.

Neem daarom volgende tips mee op je skivakantie, want voorkomen is beslist beter dan genezen!

1. Fit op de ski

Vermoeide benen, stramme spieren, een schnaps te veel de dag voordien… Als je niet fit op de latten staat, ben je een vogel voor de kat. Bereid je lichaam daarom voor op de vermoeiende wintersport. Zelfs voor wie gezwind de berg afglijdt is dat noodzakelijk, want om een hele dag op de piste te kunnen staan heb je uithoudingsvermogen, kracht en balans nodig. Bovendien bepaalt de sterkte van de spieren vaak de ernst van de kwetsuur.

Een voorbereiding gedurende een viertal weken is daarom, naast een goede basisconditie, een must. Door enkele stevige wandelingen te combineren met een paar eenvoudige oefeningen raak je helemaal ‘in shape’ voor je skiverlof. Hier vind je alvast een goede work-out om je voor te bereiden.

2. Check je skimateriaal

Het is van groot belang om met goed geprepareerd materiaal de piste op te glijden. Niet alleen is het voor jou veel comfortabeler, het kan ook ongelukken voorkomen. Wees bij skiverhuur daarom altijd eerlijk over je gewicht en skiniveau, zodat alles op een juiste manier is afgesteld.

Daarbij blijft één accessoire onmisbaar: de skihelm. Het kan niet genoeg herhaald worden: draag altijd een skihelm, en zorg er zeker voor dat kinderen deze te allen tijde aanhouden op de piste. Jonge kinderen lopen meer risico’s op een hoofdblessure gezien hun gestalte. De helm is voor hen dus van levensbelang en bovendien verplicht in vele landen en skischolen!

3. Hou je aan de piste en de pisteregels

De meest ernstige problemen komen voor bij de vakantiegangers die zich buiten de piste wagen. Het mag dan wel spannend lijken om even de piste te verlaten, het is ronduit gevaarlijk. Ongelukken worden moeilijker opgespoord, en hulpverlening wordt meteen een hele uitdaging. Ski dus niet buiten de piste, en zeker niet alleen.

Laat je ook niet overhalen om zomaar een piste boven je skiniveau af te dalen. Ben je een beginner? Dan laat je de Harakiri of steile afdalingen maar beter over aan de geoefende skiër of snowboarder. Kies een piste die aansluit bij je niveau. Als je je daarbij ook nog eens aan de pisteregels houdt, minimaliseer je het gevaar en daarmee de kans op skiblessures voor jou en de andere wintersporters.

4. Leer hoe je moet vallen

Bespaar je het nodige leed en leer op de juiste manier vallen. Zeker het risico op schouder-, pols-, en elleboogblessures wordt zo geminimaliseerd. Wanneer je op de juiste manier valt en doorrolt, is de impact helemaal anders dan wanneer je met je volle gewicht op één gewricht landt. 

De techniek wordt je aangeleerd tijdens ski- of snowboardlessen, maar dit filmpje toont je nog even hoe het moet.

5. Neem regelmatig pauze

Wist je dat de meeste skiblessures in de namiddag en in de vooravond veroorzaakt worden? Doordat vakantiegangers vermoeid raken en hun skiactiviteiten niet genoeg pauzeren, komen valpartijen vaker voor bij een laatste afdaling. Bouw de intensiteit langzaam op en duik niet meteen de zwarte piste op, ook al kun je die zeker te baas. Luister terwijl goed naar je lichaam. Af en toe pauzeren is nodig voor je spieren, gewrichten en concentratievermogen. Als voelt dat je moe wordt of dat je techniek je in de steek laat, maak je best een vroegtijdig einde aan je skidag.

Bronnen: snowplaza.nl, blog.europ-assistance.be, wintersportgids.be

Lees ook zeker deze artikels:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content