Snel last van blauwe plekken? Wij weten waarom!

Snel last van blauwe plekken? Wij weten waarom!

Blauwe plekken: mooi zijn ze niet en bovendien doen ze vaak pijn. Staat er binnenkort een date met je partner of vriendinnen op de planning? Hopelijk helpen deze tips jou om met je nieuwe jurkje en blauwe plekvrije benen te pronken.

Hoe ontstaan blauwe plekken?

Soms wat onhandig en ben je ergens tegenaan gelopen? Dan krijg je hoogstwaarschijnlijk een blauwe plek. Dit is niet meer dan een gewone bloeduitstorting die ontstaat omdat de bloedvaatjes in de huid dan beschadigd zijn. Het bloed komt tussen de omliggende weefsels onder de huid terecht. Die heeft eigenlijk een rode kleur, maar door de huid die als filter werkt, krijg je een blauwe of soms zelfs paarse tint te zien.

Daarom krijg je sneller blauwe plekken dan anderen

De leeftijd

Naarmate je ouder wordt, wordt de huid en het weefsel rond de de bloedvaten dunner. Aangezien de huid dan niet meer zo sterk en elastisch is, zullen de bloedvaatjes sneller beschadigd raken. Alle factoren die onze huid verouderen, zoals sigaretten en de zonnebank bijvoorbeeld, kunnen dus ook bepalen of je sneller blauwe plekken krijgt.

Vrouwen zijn de pineut

Vrouwen hebben meer vet en minder collageen dan mannen. De collageenlaag bij mannen is dikker en hun bloedvaten worden beter beschermd. Daarom krijgen vrouwen automatisch sneller blauwe plekken dan mannen.

Medicatie

Sommige medicijnen zoals aspirines bijvoorbeeld, veroorzaken een dunner wordende huid. Ook medicatie met corticosteroïden, vaak genomen door astmapatiënten, is mogelijk een boosdoener.

Vitamientjes

Blauwe plekken verschijnen sneller en zullen minder vlot verdwijnen bij gebrek aan vitamine C of vitamine D.

Blauwe plekken voorkomen

Net een pijnlijke val gehad, of je been tegen de kast gestoten? Leg er dan stante pede ijs op, en dat voor minstens 15 minuten lang. Een dag na de valpartij of botsing kun je de blauwe plek het best verwarmen. Hierdoor zullen de bloedvaten uitzetten en zal de bloedcirculatie verhogen. Probeer ook veel water te drinken, dat versnelt het genezingsproces!

Bron: libelle.nl en vice.com

Nog meer artikels over je lichaam:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)