Vitamine C: het geheim voor een stralende huid

Vitamine C: het geheim voor een stralende huid
Getty Images

Vitamine A, B, C, E … Allemaal hebben ze hun eigen werking om je huid mooi en gezond te houden. Sommigen zorgen voor een instant effect, zoals vitamine C: een echte krachtpatser in de beautywereld die heel wat voordelen met zich meebrengt. Hallo, stralende huid!

De kracht van vitamine C

Vitamines zijn onmisbaar voor een goede gezondheid, en ook je velletje profiteert zo nu en dan van een vitaminekuur. Heel wat schoonheidsproducten barsten dan ook van de superfoods, antioxidanten en vitamines die je huid een boost geven en vroegtijdige veroudering tegengaan. Vitamine C is daar eentje van: een echte weldoener voor je huid en één van de meest bestudeerde ingrediënten in de beautywereld.

Wat is vitamine C?

Vitamine C is een krachtig antioxidant met heel wat voordelen voor je huid:

  • Het maakt je huid zichtbaar frisser en egaler, al vanaf de eerste paar keren dat je het gebruikt.
  • Het stimuleert de aanmaak van collageen, wat je huid steviger maakt.
  • Het beschermt tegen irritatie, ontstekingsreacties en vervuiling.
  • Het verbetert het natuurlijke genezingsproces, waardoor rode vlekken na puistjes vervagen.
  • Het is een uitstekend middeltje tegen zichtbare schade door de zon en oppervlakkige pigmentvlekken.
  • Het kan huidproblemen als acne en rosacea verminderen.
  • Het boost de werking van een zonnebrandproduct en biedt een betere bescherming tegen uv-stralen. Ideaal voor in de zomer of op zonnige dagen!

Welke soort vitamine C kies je?

De ene vitamine C in huidverzorging is de andere niet.

  • Ascorbinezuur (L-ascorbinezuur, of L-ascorbic acid genoemd) is de meest bekende en beste soort in zorgvuldig samengestelde huidverzorgingsproducten. Een voorwaarde van deze soort is wel dat je het vers gebruikt: daarom werken heel wat fabrikanten met een vitamine C-poeder dat je zelf nog in het product vermengt.
  • Naast ascorbinezuur zijn natrium ascorbylfosfaat, ascorbylpalmitaat, retinyl ascorbaat, tetrahexyldecylascorbaat en magnesiumascorbylfosfaat het meest stabiel en effectief voor de huid. Deze soorten zijn erg effectief in combinatie met andere antioxidanten en celcommunicerende ingrediënten, zoals niacinamide en retinol.

Hoe gebruik je het?

1. Check de ingrediëntenlijst

Je vindt vitamine C terug in crèmes, serums, oogcrèmes en gezichtssprays. Zorg ervoor dat je een product met een voldoende hoge concentratie kiest om van de voordelen te kunnen genieten. Onderzoek toont aan dat concentraties van 0,6% al antioxiderend zijn en huidveroudering tegengaan, vooral in combinatie met andere effectieve ingrediënten.

Om erachter te komen of er voldoende vitamine C in een product aanwezig is, kun je naar de ingrediëntenlijst kijken: de stof staat best bovenaan vermeld of in ieder geval in het eerste deel van de lijst.

2. Check de verpakking

Vitamine C is een fantastisch, maar erg instabiel ingrediënt. Met andere woorden: het kan heel slecht tegen vocht, licht en zuurstof en oxideert pijlsnel als het in de verkeerde verpakking zit. Kies daarom altijd voor een luchtdichte verpakking, een tube of pompflacon, of voor een ondoorzichtig glazen flesje. Bewaar je producten altijd in je badkamerkastje en laat ze niet zomaar in de zon staan.

3. Check de houdbaarheid

Elk beautyproduct is slechts beperkt houdbaar. Check daarom de houdbaarheid, aangegeven met een symbool van een potje met een cijfer. Dat cijfer zegt hoeveel maanden (M) je het product na opening kunt gebruiken. Eens de houdbaarheidsdatum verstreken is, zal de werking beginnen afnemen.

In je winkelmandje

1 Hyaluron-Filler Vitamine C Booster

vitamine C

Eucerins Hyaluron-Filler Vitamine C Booster met 10% vitamine C is speciaal ontwikkeld om vrije radicalen te bestrijden en de eerste tekenen van veroudering aan te pakken. De innovatieve verpakking zorgt ervoor dat de vitamine C pas bij het eerste gebruik wordt geactiveerd: druk en schud om het poeder te vermengen met een serum (Eucerin, € 40,50 bij Farmaline).

2 C15 Super Booster

vitamine C

Dit product heeft z’n naam niet gestolen: 15% vitamine C geeft je huid een superboost en maakt haar, in combinatie met een mix van antioxidanten en huidherstellende ingrediënten, zichtbaar stralender en egaler (Paula’s Choice, € 54).

3 Liftactiv Peptide-C Ampoules

vitamine C

In dit doosje zitten 30 uiterst precies geformuleerde ampullen voor een 30-dagen kuur. Ze bevatten een serum met biopeptiden, hyaluronzuur en 10% vitamine C, om rimpels te verminderen en je huid te revitaliseren (Vichy, € 28,95 bij Farmaline).

4 C E Ferulic

vitamine C

Het C E Ferulic-serum van SkinCeuticals heeft wereldwijd succes, omwille van haar indrukwekkende combinatie van antioxidanten: 15% vitamine C, 1% pure vitamine E en 0,5% ferulinezuur zorgen voor een geavanceerde bescherming tegen vroegtijdige huidveroudering. Rimpels en fijne lijntjes verminderen, terwijl je teint verheldert en je huid verstevigt (SkinCeuticals, € 156 bij PharmaMarket).

5 Pure Active Vitamin C + Alpha-Arbutin

Collistar ontwikkelde dit serum met vitamine C en Alpha-Arbutin, een ingrediënt dat werd toegevoegd om pigmentvlekjes sneller te doen vervagen. De formule revitaliseert een doffe teint, neutraliseert vrije radicalen, stimuleert de collageenproductie en voorkomt dat het afbreekt (Collistar, € 41,50 bij ICI Paris XL).

Nog méér vitaminebommetjes voor je huid?

Vitamine C valt perfect te combineren met andere vitamines in huidverzorgingsproducten. Samen met vitamine E vormt het bijvoorbeeld een gouden duo! Hier lees je welke toppers je huid nog meer boosten en doen stralen.

Bronnen: Paula’s Choice, Dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie.

Meer over je huid:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)