
Vraag aan de diëtiste: krijg je te veel suiker binnen met fruit?
Fruit zit boordevol essentiële voedingsstoffen, maar heeft ook een hoog suikergehalte. Kan dat dan kwaad als je veel fruit eet? We vroegen het aan diëtiste Sanne Mouha.
Suikergehalte in fruit: dit zegt de diëtiste
“Fruit bevat inderdaad een hoog suikergehalte, maar zolang je geen twee kilo per dag eet, valt dat echt wel mee! Met normale porties krijg je heus geen overmaat aan suiker binnen. Laat dit dus geen reden zijn om fruit links te laten liggen. Het bevat een bom aan vitaminen, mineralen en gezonde stoffen zoals antioxidanten. Die vind je niet terug in een snoepje, dat misschien wel evenveel suiker bevat. Suikers zijn dus niet de vijand, nutteloze suikers wél.
Kleine kanttekening hierbij: kies liever niet voor sappen en smoothies, zelfs niet als ze vers gemaakt zijn. Hiermee krijg je op korte tijd wel een flinke portie suiker binnen en profiteer je niet van de voedingsstoffen die een stuk fruit aanlevert.
Er is trouwens niet zoiets als een ‘gezondste’ soort fruit. Het gezondst is om zoveel mogelijk te variëren met fruitsoorten. Elke soort heeft andere eigenschappen en levert dus andere voedingsstoffen aan. Er volop van genieten mét voldoende variatie, is dus de boodschap.”
Onze expert
Sanne Mouha heeft een diëtistenpraktijk in Berchem en is verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Ze ging dieetkunde studeren, omdat ze al heel haar leven gefascineerd is door de effecten van voeding op je lichaam. Ze schreef intussen vijf (kook)boeken, waarvan ‘Alles wat je moet weten over eten’ (uitg. Lannoo) haar recentste is. Sanne is een veelgevraagd voedingsexpert bij tv-programma’s zoals ‘Factcheckers’ en ‘De Tafel van Gert’, en heeft een rubriek in Het Laatste Nieuws.
Meer lezen over suiker?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!