Dit werkt wel, dit werkt niet
Helpen klassieke huismiddeltjes nu écht om als je te veel gegeten hebt? Wij vroegen het aan huisarts Pieter Steeno.
Een zuur of bitter aperitief
werkt
‘Aperitief’ komt van het Latijnse woord ‘aperire’, wat ‘openen’ betekent. Het drankje voor de maaltijd dient dus om de maag te ‘openen’ en de eetlust én de speekselaanmaak te stimuleren, wat dan weer ideaal is voor de vertering. Idealiter bevat een aperitief zuur of bitter om je maag in gang te zetten. Denk aan champagne, cava, prosecco, vermout, sherry, droge witte wijn, anijslikeur of cocktails zoals een aperol spritz, maar denk evengoed aan alcoholvrije alternatieven, zoals een crodino.
Een sorbet tussen de gangen
werkt niet
Na een stevig hoofdgerecht zal een sorbet niet ineens voor een snellere vertering zorgen. Het frisse van de sorbet kan misschien wel voor een lichter gevoel zorgen, maar dat is subjectief. Dat speelt zich af in je hoofd, niet in je buik. Kwaad kan het niet, het is gewoon water met een smaakje, maar echt helpen doet het niet.
Gember
werkt
Gember staat bekend als kalmerend voor de maag, en onderzoek suggereert dat het de maag beter zou doen samentrekken. Veel mensen ervaren een gemberthee of -drankje al als verlichtend, of een eigen gemaakt siroopje van gember, maar nog effectiever zijn de gemberpreparaten die je bij de apotheker vindt. Die zijn zeker voldoende hoog gedoseerd.
Traag eten
werkt
De uitdrukking ‘het water loopt me al in de mond’ zegt het zelf: als je honger hebt en eten ziet of ruikt, wordt je speekselproductie in gang gezet en wordt je maag voorbereid op de productie van maagzuur. Als je traag eet, ondersteun je dit proces. Je geeft je lichaam de tijd om de spijsvertering goed op gang te brengen.
Eventjes gaan liggen
werkt niet
Het eten in je maag moet tot in je dunne darm geraken om je weer ‘lichter’ te voelen. Door te gaan liggen, maak je het je lichaam moeilijk om het eten goed gekneed ‘naar beneden te krijgen’. Ook verhoog je de kans op brandend maagzuur. Rechtop zitten is dus de boodschap, wandelen is nog beter.
Goed kauwen
werkt
Door de tijd te nemen om het eten in je mond rustig tot kleinere brokjes te kauwen en te vermalen met je tanden, neem je een voorsprong op het verdere verteringsproces. Je maag heeft dan zelf minder kneed- en maalwerk en alles kan makkelijker door naar de dunne darm. Nog een extra tip: praat ook niet te veel tijdens het eten, want dan hap je veel lucht binnen en ook dat kan een opgeblazen gevoel veroorzaken.
Groenten koken
werkt
Wat vertering betreft, is er een groot verschil tussen rauwe en opgewarmde voeding. Rauwe bloemkoolroosjes of paprikareepjes zul je moeilijker verteren, omdat er in die groenten veel vezels zitten. Heb je de keuze, kies dan voor gekookte groenten. Door het opwarmen is de vezelstructuur al kapotgemaakt, waardoor ze sneller verteren.
Een digestief na de maaltijd
werkt niet
In veel culturen wordt een digestief gedronken om de maaltijd af te sluiten, denk maar aan grappa in Italië of Jägermeister en Underberg in Duitsland. Toch wordt het effect ervan niet ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Erger nog: alcohol remt de vertering,dus is geen goed idee als je je al opgeblazen voelt.
Na het eten eventjes wandelen
werkt
Bij een wandeling binnen de dertig minuten na de maaltijd doet de zwaartekracht zijn werk. Door rechtop te staan en te bewegen, laat je je eten letterlijk ‘zakken’ en wordt het proces om je maag te legen versneld. Mensen hebben de neiging om na een zwaar diner even te gaan liggen, maar rustig wandelen is een véél beter idee.
Zoethout
werkt
Zoethout remt de productie van maagzuur af. Bij wie het opgeblazen gevoel veroorzaakt wordt door brandend maagzuur, kan een kop zoethoutthee na de maaltijd dus verlichting bieden.
Veel water na het eten
werkt niet
Integendeel! Water verdunt de spijsverteringssappen in de maag, waardoor het verteringsproces vertraagt en je dus langer een overvol gevoel hebt.
Meer lezen?