© Getty Images

Gezonde gewoontes: 11 tips van lezeressen om fit te blijven

Door Diny Thomas

Van een lepeltje appelazijn ’s ochtends tot elke week gaan ijsberen: ieder heeft zo zijn eigen routine. 11 lezeressen over hun manier om fit te blijven.

Planken

Lutgarde: “Nu ik bijna op tram zes zit, lijkt het alsof de aantrekkingskracht van de aarde plots een stuk krachtiger is. (lacht) Ik wéét dat een slappere huid nu eenmaal bij het ouder worden hoort, maar dat wil niet zeggen dat ik het zomaar moet laten gebeuren. Daarom ben ik begonnen met planken: mijn hele lichaam horizontaal laten ‘rusten’ op de tippen van mijn tenen en mijn onderarmen. De eerste weken hield ik het nog geen tien seconden vol, maar inmiddels plank ik elke ochtend drie minuten. Kort, krachtig en zo doeltreffend!”

Tanden poetsen

Heidi: “’s Avonds durfde ik weleens een zak chips of een grote reep chocolade naar binnen te spelen. Maar nu poets ik meestal mijn tanden al twee uur vóór ik ga slapen. Zo kom ik niet meer in de verleiding om voor de televisie nog te snoepen.”

Appelazijn

Jolien: “Ik drink elke ochtend een lepeltje appelazijn op een nuchtere maag. De smaak is niet zo geweldig, maar je spoelt het zo weg met een groot glas water. Het zou goed zijn voor het immuunsysteem, de bloedsuikerspiegel, de cholesterol en de huid, maar ik merk vooral dat ik veel minder last heb van een opgeblazen gevoel. Een literfles, die je gewoon in de supermarkt of in de natuurwinkel vindt, kost maar een paar euro’s en je komt er héél lang mee toe.”

Aan tafel

Marianne: “Een tip van de diëtiste: ga altijd aan tafel zitten als je wat wilt eten. Een stuk chocolade bij de koffie? Aan tafel! Een heerlijke macaron als vieruurtje? Aan tafel! ‘s Avonds wat chips voor de televisie? Nee, aan tafel! Wedden dat je veel minder naar al dat lekkers grijpt? Ik ben inmiddels toch al enkele kilo’s kwijt.”

Wedden dat je veel minder naar al die lekkere snacks grijpt als je iedere keer aan tafel moet gaan zitten?

IJsberen

Celine: “ ‘Goed gek’, zeggen de mensen als ik vertel dat ik elke week ga ijsberen. Ik snap het wel, en in het begin was ik ook sceptisch, want waarom zou je in hemelsnaam in een ijskoud meer springen? Maar als je het een keer gedaan hebt, kun je niet meer zonder. Zodra ik in het water zit, stopt de mallemolen in mijn hoofd met draaien en voel ik dat mijn spieren losser worden. Wat het echt verslavend maakt, is de kick. Als je uit het water komt, heb je het gevoel dat je de wereld aankunt, en dat je onoverwinnelijk bent.”

Plant Nanny

Isabelle: “Een droge huid, barstende hoofdpijn en een droge mond: het waren altijd de alarmsignalen dat ik weer te weinig water had gedronken. Vroeger had ik er vaak last van, maar sinds ik de app Plant Nanny ontdekte, drink ik met gemak twee liter water per dag. Het principe is simpel én leuk: je kiest een plant die ‘water’ krijgt elke keer als je zelf een slok neemt. Pas als je genoeg hebt gedronken, wordt de plant groter. Als ik té lang niets heb gedronken, dan laat de app me weten dat het hoog tijd is voor een slokje. Handig, toch? Ik koester inmiddels een heuse jungle op mijn telefoon, heb een frissere huid én ik voel me minder moe.”

‘s Middags sporten

Blossom: “Een tip voor thuiswerkers: niet ’s avonds sporten, maar ’s middags. Ik ga tijdens mijn lunchpauze joggen. Het geeft me genoeg energie om de namiddag te overbruggen en zo kan ik ’s avonds wat langer werken. Ah ja, want het sporten is dan al lang van mijn to-dolijst af.”

Briefje op het prikbord

Sylvie: “Elke ochtend schrijf ik op een papiertje neer hoe ik me op het einde van de dag wil voelen, en daarna hang ik het op het prikbord in de keuken. Natuurlijk staat daar nooit op dat ik verdrietig of boos wil zijn, dat wil toch niemand? Als ik na een lange werkdag toch gestresseerd thuiskom, kijk ik naar het briefje en kan ik negatieve gedachten veel beter loslaten. Soms lees ik ‘dankbaar’ op het briefje en haal ik me alle momenten van die dag voor de geest waarop ik me dankbaar heb gevoeld. Soms schrijf ik ‘trots’, en focus ik me op alles wat goed ging die dag. Een kleine moeite met een groots effect.”

Ik ga tijdens mijn lunchpauze joggen. Zo is sporten ‘s avonds al lang van mijn to-dolijst af

Kruidenthee

Karolien: “Elke ochtend zet ik een grote kop kruidenthee. Zo heb ik aan het begin van de dag al meteen een halve liter water binnen. Mijn favoriet is een kruidenmengeling voor ’s avonds, maar daar trek ik me niets van aan: ik weet zeker dat mijn goede-nacht-thee me ook ’s ochtends helpt om helemaal zen en gehydrateerd aan de dag te beginnen.”

Indommelen

Joke: “Ik ga elke avond stipt om tien uur naar boven met een goed boek. Na een halfuurtje lezen dommel ik zalig in, om acht uur later heerlijk uitgeslapen wakker te worden. In het weekend is het soms wat later – zeker als we van een familiefeest of een etentje met vrienden komen, maar zelfs dan sta ik ’s anderdaags om half acht weer op. Zo heb ik nooit meer moeite om in te slapen.”

Rondje wandelen

Birte: “Ik woon dicht bij een natuurpark waar het héérlijk wandelen is. De langste toer is goed voor zo’n zes kilometer, en die doe ik zo vaak ik kan – meestal twee tot vier keer per week. Ik ben ermee begonnen in de lockdown en hou het nog altijd vol omdat het me echt deugd doet. Mijn conditie is veel beter en ik kom met een leeg hoofd weer thuis. Ik kan me voorstellen dat anderen het saai vinden om telkens hetzelfde rondje te wandelen, maar voor mij werkt die voorspelbaarheid net beter.”

Uit: Libelle 13/2023

Dit lees je vast ook graag:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content