Getty Images

Tong verbrand? Met deze tips verzacht je de pijn

Door Jolien Thieleman

Iets te snel van je kop koffie gedronken, of te gulzig je maaltijd naar binnen gespeeld? Kan gebeuren, maar die verbrande tong of mond achteraf is natuurlijk niet zo leuk. Deze trucjes verzachten de pijn en bieden soelaas als je je tong hebt verbrand.

Wie z’n tong verbrand …

… moet op de blaren zitten. Je tong bestaat uit duizenden smaakpapillen die tijdelijk beschadigd geraken als je iets te heet in je mond stopt. Bijgevolg voel je pijn, proef je minder, zwellen je smaakpapillen op en kunnen er zelfs pijnlijke blaasjes op verschijnen. Je tong heeft een aantal dagen tijd nodig hebben om te genezen, maar wát kan in tussentijd het leed verzachten?

Tong verbrand? Een aantal tips!

1. Afkoelen

Als je iets hebt verbrand, dan is afkoelen de boodschap. Hou je tong even onder stromend water, drink een koud drankje, sabbel kort op een nat ijsblokje of adem door je mond, zodat de frisse lucht de pijn even kan verzachten. Simpel maar effectief.

2. Melk

Een flinke slok melk laat een beschermend laagje achter op je tong, waardoor de pijn iets minder scherp zal zijn en je tong zeker niet nóg meer kan verbranden. Werkt ook prima met een lepel natuuryoghurt die je even op je tong laat rusten.

3. Honing

Ook honing heeft verzachtende eigenschappen. Laat het goedje even rusten op je tong om de verbrande plekjes te kalmeren. Vermijd ten allen tijde zoute en zure voeding, want dat kan de pijn verergeren.

Wanneer moet je ermee naar de dokter?

Heb je je tong of mond, en misschien zelfs je slokdarm, heel erg verbrand? Zo erg dat het na enkele dagen nog pijn blijft doen en er blaasjes vormen? Ga dan even langs bij de dokter, die je aangepaste verzorgingsproducten en eventueel medicatie kan voorschrijven.

Meer over je gezondheid:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content