Vaginale stoombaden: een goed idee?

Door Goele Tielens

Een nieuwe trend voor je vagina: een kruidenstoombad. Maar is dat eigenlijk wel gezond?

Het bestaat al sinds de oudheid: je vagina stomen met een kruidenmengeling. In Nederland verkopen twee nichtjes kruidenmengelingen, onder de naam kutkruiden.

Hoe werkt het?

Breng  de kruiden in 2 liter water aan de kook en laat 10 minuten zachtjes doorkoken. Laat 5 minuten afkoelen, test met je pols of je de gewenste temperatuur hebt. Vervolgens zet je de pot in het toilet. Wikkel een handdoek rond je middel en ga op het toilet zitten. Daar blijf je 20 minuten.

Wat belooft het?

Op de website staat te lezen dat het je vagina reinigt, stimuleert en ontspant. Verder belooft het te helpen tegen menstruatiepijn. Maar het zou ook medische voordelen hebben. “Vaginaal stomen wordt volgens de traditionele geneeskunde verondersteld te helpen bij blaas- en schimmelinfecties, vaginale cysten, aambeien, onvruchtbaarheid, onregelmatige en pijnlijke menstruatie, vleesbomen, littekens van een keizersnede en herstel van baarmoederverwijdering en laparoscopieën.” Als dit waar is, is het dus een wondermiddel. Maar wat zegt de gynaecoloog?

Wat zegt de gynaecoloog?

De meeste gynaecologen die we contacteerden kenden het vaginale stoombad nog niet. “Nog nooit van gehoord”, zegt dokter Deniz Gulcan. “Ik weet wel dat Afrikanen kruidenzakjes gebruiken om hun vagina te vernauwen, maar een stoombad ken ik nog niet.” Andere gynaecologen raden een vaginaal stoombad af. “Het is een mythe dat een vagina vanbinnen proper moet gemaakt worden, te veel producten zijn zeker geen goed idee, ze verstoren het microsysteem in je vagina”, vertelt dokter Kathleen Verbeken, verbonden aan het AZ Lokeren. “Het is dus niet nodig, maar ik zou het ook gewoon niet aanraden. Te hete stoom kan brandwonden veroorzaken en slijmvliezen zijn gevoelig, hete stoom is geen goed idee.” Bovendien gelooft Verbeken ook niet in de heilzame werking. “Het kan misschien ontspannend zijn, maar op medisch vlak doet het niets. Ik geloof al niet dat de kruiden binnendringen in de vagina. En als ze dat doen, zou dat alleen maar nadelig zijn. Een vagina is niet steriel en mag dat ook niet zijn. Gewoon wassen met water is voldoende en veilig”, aldus Verbeken.

Daar sluit dokter Caroline Van Holsbeke van het Ziekenhuis Zuid-Oost-Limburg zich bij aan. “Het kan de vaginale flora verstoren, de slijmvliezen kunnen uitdrogen waardoor je net eerder kans hebt op infecties en irritaties.” Toch kan het ook positief werken. “Ik kan me voorstellen dat de warme lucht ontspannend is, dus in die zin zou het kunnen helpen tegen menstruatiepijn. Maar onvruchtbare vrouwen hebben er absoluut niets aan om een vaginaal stoombad te nemen. Wetenschappelijk onderzoek keek na of het versterken van de bloeddoorstroming in de baarmoeder niet door een vaginaal stoombad, maar door het geven van viagra of een lage dosis aspirine, de vruchtbaarheid en de kans op een goede innesteling zou bevorderen. Maar daaruit bleek dat het geen zin heeft. Mijn conclusie: medisch gezien heeft een stoombadje nemen geen enkele zin, maar het kan misschien wel ontspannend werken. Zeker wel opletten met de temperatuur van de stoom, want anders zit je letterlijk op de blaren”, aldus Dokter Van Holsbeke.

 

 

Partner Content