Verkoeling nodig? Zoek een boom (want het werkt even goed als 10 airco’s)

Door Celine Werner

Heb je het veel te warm? Dan kan een airco toch voor een beetje verkoeling zorgen. Maar is er eigenlijk nog een andere en betere oplossing wanneer airconditioning maar weinig soelaas biedt? Ja hoor, een boom!

Daarom kan een boom verkoeling bieden

Uit onderzoek uit 2011 van de Universiteit van Wageningen blijkt dat de verkoeling van één grote boom op een zonnige dag gelijkstaat aan tien airco’s met een vermogen van zo’n 20 à 30 kW. Dit komt door de evapotranspiratie: de verdamping via de bladeren.

René van de Velde, onderzoeker stadsvergroening aan de TU Delft, bevestigt dit: “We gaan ervan uit dat een boom op grondniveau tussen de tien en twaalf graden verkoeling brengt. In de lucht die we vervolgens inademen, wordt hierdoor zo’n één tot vijf graden verschil gemaakt.”

Geen airco in de wagen

Ben je op de autosnelweg en heeft je wagen geen airco? Dan is het natuurlijk moeilijk om in het gezelschap van een boom te vertoeven. Maar misschien helpen deze tips je wel!

Bron: margriet.nl – Beeld: istockphoto.com

Nog meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content