verteert opgewarmde voeding makkelijker
© Getty Images

Goeie vraag: verteert opgewarmde voeding makkelijker?

Door Els De Ridder

Feestmaaltijden zijn leuk, lekker en gezellig! Alleen draaien je maag en darmen op zulke gelegenheden vaak overuren. Sommige acties helpen om je eten te verteren, andere niet. De goeie vraag van vandaag: verteert opgewarmde voeding makkelijker dan rauwe voeding? Maag- en darmspecialist prof. dr. Danny De Looze geeft antwoord.

Liever geen rauwe groenten

Het is simpel: een gekookte aardappel verteert vlotter dan een rauwe aardappel

Prof. dr. De Looze: “Wat vertering betreft, is er een groot verschil tussen rauwe en opgewarmde voeding. Aperitiefhapjes zoals rauwe bloemkoolroosjes of paprikareepjes zul je moeilijker verteren, omdat die groenten erg vezelrijk zijn. Een gekookte bloemkool of paprika verteert (iets) vlotter. Net zo met aardappels en andere groenten. Door het opwarmen maak je immers de vezelstructuur van de groenten al kapot voor je ze met je mond opeet en dat is bevorderlijk voor het verteringsproces. Verteert opgewarmde voeding makkelijker? Jazeker dus! Heb je maagklachten, dan is het bijgevolg aangeraden om je groenten te stoven of zacht te koken.

Wat met gefrituurde voeding?

Gefrituurde etenswaren zoals bitterballen of kaaskroketten vallen op hun beurt weer iets zwaarder, omdat de vette substantie rond het eten het kneden in de maag bemoeilijkt en vertraagt, maar de dunne darm verwerkt die vetten verrassend genoeg verder dan weer wel zonder problemen. Rauwkost zoals tomatenschil, sla en wortelen, maar ook noten en zaden worden niet verteerd en belanden quasi onverteerd in je stoelgang. Door goed te kauwen, haal je er wel extra voedingsstoffen uit. Tijd nemen om alles goed door te kauwen is dus zeker slim om te doen.”

Onze expert

Prof. dr. Danny De Looze is kliniekhoofd maag- en darmziekten in het UZ Gent. Hij schreef onder meer het interessante en zeer informatieve boek ‘Wat onze darmen ons vertellen’, dat je op een toegankelijke en no-nonsens manier wegwijs maakt in het spijsverteringsstelsel en vertelt over de impact ervan op je brein en je lichaam. Je kent prof. dr. De Looze ook van het PLAY4-programma ‘Topdokters’.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes! 

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."