21 Jan 2013 --- Woman snacking --- Image by © B. Boissonnet/BSIP/Corbis

Vraag aan de Libelle-diëtiste Annelies: hoe voorkom je emotionele eetbuien?

Door De Redactie

Wanneer Myra onder stress staat of ze zich vermoeid voelt, durft ze wel eens grijpen naar de koekenkast. Niet onbegrijpelijk, want waar krikt je humeur beter van op dan een doos koekjes of reep chocolade? Toch is het beter om niet toe te geven aan je emo-buien… want de kick die je krijgt van de suikers is slechts tijdelijk. Nadat je alles opgegeten hebt, volgt het vervelende schuldgevoel.

De eerste signalen van een emo-eter

 • Je eet uit verveling, zonder dat je echt honger hebt.
 • Je bent heel stressgevoelig.
 • Je voelt je vermoeid door stress, gebrek aan slaap, structuur in je leefpatroon, gebrek aan vrije tijd en tekort aan zonlicht.
 • Je bent regelmatig ziek en hebt een verzwakte immuniteit.
 • Je volgt een extreem streng dieet en/of eet heel onregelmatig.
 • Je bent heel intensief beginnen sporten.
 • Je hebt vaak last van premenstrueel syndroom of menopausale klachten wat betekent dat je hormonaal uit evenwicht bent en daardoor op zoek gaat naar voeding die je lichaam.
 • Zodra je thuis komt, duik je meteen in de koekenkast. Puur uit gewoonte.
 • Heb je een slechte dag achter de rug? Dan troost je jezelf graag met iets lekkers als chips, chocolade, koekjes, cake, ijs…
 • Als je goed gewerkt hebt, beloon je jezelf graag met één van je favoriete lekkernijen.
 • Je voelt je niet goed in je vel en gelooft niet dat je ooit een mooi figuur zal krijgen. Je geeft de moed dus op, want gezond eten heeft toch geen zin.
 • Bepaalde gerechten of smaken link je aan je kindertijd of leuke momenten. Je wordt er gelukkig van.

Hoe kan je dit voorkomen?

 1. Sta op tijd op de noodrem! Merk je duidelijke verschillen in je eetpatroon in vergelijking met enkele maanden geleden? Voel je je futloos en heb je geen energie meer om gezond en lekker te koken? Tijd om te veranderen. Verplicht jezelf om minstens 80% van je voedingspatroon gezond te eten. De overige 20% mag je jezelf wel eens belonen op iets lekkers.
 2. Geef niet onmiddellijk toe aan de drang maar zoek afleiding. Vaak is het maar een kwestie van enkele minuten niet toegeven waardoor de aandacht verlegd wordt en je het moment zonder kleerscheuren doorkomt.
 3. Probeer niet altijd toe te geven aan iets lekkers om jezelf te troosten, want om den duur is dit je enige redmiddel om je beter te doen voelen. Dan creëer je al gauw een vicieuze cirkel waar je niet makkelijk uit kan.
 4. Slechte dag? Grijp niet naar de koekenkast, maar zoek alternatieven om je beter te doen voelen. Zo linken je hersenen ongelukkig gevoelens niet langer met ongezond eten. Goede voorbeelden: een mooie wandeling maken, in bad gaan, yoga, joggen, een vriendin bellen, een spel spelen, je partner en/of kinderen knuffelen…
 5. Denk altijd op lange termijn. Laat je niet verleiden door de kortstondige kick die je krijgt van lekkernijen. Je doel is om lang en gezond te leven.
 6. Zorg dat je lichaam altijd voldoende vitamines en mineralen krijgt. Soms kunnen de onweerstaanbare eetbuien een gevolg zijn van een tekort in je lichaam. Door veel suikers te nuttigen kan je bepaalde tekorten vb aan b vitamines nog vergroten. Je lichaam heeft deze namelijk ook nodig voor het verwerken van suikers. Een gebrek aan bepaalde b vitamines kan je ook emotioneel minder weerbaar maken wat je drang naar zoet weer kan doen toenemen waardoor je letterlijk in een visceuse cirkel terecht komt.
 7. Leer je stress beheersen, want stress verstoort je bloedsuikerspiegel en insulinepeil. Hierdoor slaat je lichaam meer vet op, vooral rond de buikstreek.
 8. Kies voor een regelmatig voedingspatroon. Plan je ontbijt, middagmaal, tussendoortjes en avondmaal. Als je altijd hetzelfde ritme behoudt, is de kans op vreetbuien veel kleiner.

Weeg jij je ‘s morgens of ‘s avonds? Libelle-diëtiste Annelies verklaart op welk uur van de dag je het best op de weegschaal gaat staan! 

 

 

Partner Content