Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Nyack, New York State, USA --- Cell Phone in Woman's Trouser Pocket --- Image by © Chris Carroll/Corbis

Waarom je soms denkt dat je gsm trilt (terwijl dit niet zo is)

Je hebt het misschien ook al ooit meegemaakt: je denkt dat je telefoon trilt in je broekzak of jaszak, terwijl dit niet het geval is. Wetenschappers noemen dit fenomeen ‘fantoomvibratie’. Niks om je zorgen over te maken, trouwens: zo’n 90% van ons zou al eens naar zijn mobiele telefoon hebben gegrepen terwijl er geen bericht of oproep was.

Hoe dat komt? Aan de basis ligt een ‘aangeleerde lichamelijke gewoonte’. Als je er een gewoonte van maakt om je gsm in je broekzak te stappen, gaat je telefoontoestel op den duur zo bij je lichaam horen dat het bijna een vijfde ledemaat wordt. Vergelijk het met brildragers die constant hun bril op hun neus willen duwen, ook al hebben ze die afgezet.

Fantoomvibratie betekent in de eerste plaats dat je hersenen hun uiterste best doen om binnenkomende signalen zo goed mogelijk op te vangen en te interpreteren. Komen er veel prikkels tegelijk op je af, dan kan dit ervoor zorgen dat je brein soms dénkt dat je telefoon afgaat of trilt, terwijl dit niet zo is. Geen enkele reden tot ongerustheid, dus.

Partner Content