Waarom natuurfoto’s stress verminderen

Door De Redactie

Tijd doorbrengen in een tuin of park heeft veel gezondheidsvoordelen. Het kan stress, angst en depressieve gevoelens verminderen. Maar nu toont een recent onderzoek aan dat het kijken naar natuurfoto’s hetzelfde effect kan hebben.

Onderzoekers van het Vrije Universiteit medisch centrum in Amsterdam hebben tests gedaan met 46 proefpersonen. De deelnemers kregen sensoren om hun hartslag en stresslevels te meten, terwijl ze een wiskundige test moesten doen op de computer. Eerst werd de test in een normale tijdsspanne afgenomen, de tweede keer kregen de deelnemers minder tijd. Daarna kregen ze een of twee reeksen foto’s te zien. In de ene reeks zagen ze foto’s van stedelijke gebieden, zonder groen. In de andere reeks zagen ze de stad, maar omringd door groen. Wat bleek? De proefpersonen hadden beduidend minder stress als ze foto’s bekeken met veel groen. Een natuurfoto op je werkplek is dus geen slecht idee.

urbangreenmountainshutterstock

 

Gelukkiger én productiever

“Groene omgevingen hebben een ontspannend effect en helpen je herstellen na een stressvolle periode. Ze kunnen ook preventief werken tegen stress”, zeggen de auteurs in het International Journal of Environmental Research and Public Health, waar de studie is gepubliceerd. De studie was vrij kleinschalig, maar ook in het verleden werd aangetoond dat kijken naar natuurfoto’s je tot rust kan brengen. De onderzoekers bevestigen wel dat een echt park of een echte tuin beter is dan een afbeelding ervan.

Dat plantjes in je werkomgeving goed zijn, toonden ook de onderzoekers aan van de Universiteit van Queensland in Australië. De groene vriendjes maken werknemers gelukkiger en zo’n 15% productiever. Als je baas niet houdt van planten, kun je nog altijd een natuurposter ophangen!

Bron: Science alert, Foto’s: Shutterstock

Lees ook:

Partner Content