Waarom je dat laagje vloeistof op yoghurt beter niet weggooit

Waarom je dat laagje vloeistof op yoghurt beter niet weggooit

Heb jij je weleens afgevraagd wat dat waterachtige laagje is bovenop je yoghurt? En giet jij, net zoals de meerderheid van de mensen, het vocht onverbiddelijk weg? Zonde, zo blijkt!

Verrassend voedzaam

Giet die waterachtige substantie op je yoghurt niet langer weg. Volgens de Britse culinaire website Cooking Light is het wei, een restproduct dat ontstaat na het stollen van de melk. Het is een vochtig laagje dat zich van nature afscheidt van de yoghurt en, naast water, ook andere voedingsstoffen zoals lactose, eiwitten en calcium bevat. Voedzame stoffen die je spijsvertering en immuunsysteem een serieuze boost geven.

Doordat het zo voedzaam is, wordt het aangeraden om de vloeistof door je yoghurt te mengen. Het smaakt dan wel wat scherp, het verandert echter niets aan de smaak van je yoghurt. Het wordt net romiger.

Daarom zijn proteïnen goed voor je

We kunnen dus stellen dat wei een natuurlijke bron is van proteïne. Maar wat doen proteïnen met ons lichaam?

  • Proteïne is een ander woord voor eiwit. Het heeft een gunstige invloed op je gewichtsbeheersing doordat het je een langer verzadigd gevoel geeft. Zo heb je minder snel trek in iets zoets.
  • Veel atleten zweren bij proteïneshakes. Ze helpen bij de opbouw en het herstel van je spieren.
  • Daarnaast zijn proteïnen goed voor je huid en je haar en levert het essentiële aminozuren voor een aantal chemische processen van je lichaam.
  • Eiwitten helpen het bloed bij het verspreiden van zuurstof door je lichaam.

Hoeveel proteïne heb je nodig?

  • De hoeveelheid proteïne die je dagelijks nodig hebt, is afhankelijk van je situatie. Zwangere vrouwen, sporters, kinderen en vegetariërs hebben meer nodig dan anderen.
  • Wil je bepalen hoeveel eiwitten je gemiddeld nodig hebt? Dat bereken je makkelijk met deze formule: 0,8 tot 2 g eiwitten x je lichaamsgewicht.

Samen slank: we gaan ervoor!

Doe jij al mee aan de Samen Slank-challenge? Meer bewegen, gezonder eten of in het algemeen fitter worden: heel de maand januari moedigen we elkaar aan om onze goede voornemens deze keer écht vol te houden! Twee keer per week ontvang je de Samen Slank-nieuwsbrief in je mailbox en bovendien kun je voor nóg meer motivatie terecht in de Goed in je vel met Libelle-groep. Klik snel hier voor meer informatie over de challenge en schrijf je in!

Bron: Het Nieuwsblad en Margriet

Nog meer gezonde weetjes?

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)