Getty Images

Osteoporose onder de loep: 5 vragen en antwoorden

Door De Redactie

Osteoporose is een aandoening die heel wat mensen treft. In België alleen al zijn er naar schatting zo’n 680.000 osteoporosepatiënten. Maar wat is het net en is het gevaarlijk? Het zijn maar enkele van de vragen die we graag voor je beantwoorden.

Wat is osteoporose?

In de volksmond hoor je weleens ‘ze heeft poreuze botten’. Dat is het ook net, want door botontkalking of osteoporose heb je immers een lage botmassa en een structurele afbraak van botweefsel. Het is dus een ziekte van het skelet, waarbij alle botten in je lichaam kunnen aangetast worden. De botten worden brozer, waardoor de kans op breuken groter wordt.

Wist je dat…

Je tot de leeftijd van 30 jaar meer bot aanmaakt dan dat er bot wordt afgebroken? In de jaren die daarop volgen blijft je botmassa vaak stabiel, tot je ouder wordt.

Wat zijn de symptomen van osteoporose?

Het verraderlijke aan de aandoening is dat je er aanvankelijk maar weinig van zult merken. Osteoporose is immers een onzichtbare aandoening die de botten aantast. Veel mensen weten niet dat ze het hebben, tot hun botten zo zwak geworden zijn dat er plotse fracturen ontstaan. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

  • pols- of heupbreuken,
  • maar ook aan fracturen in je wervels. Wanneer een wervel breekt of inzakt, krijg je plots acute rugpijn, die helaas chronisch is. Zakken er langzaamaan meerdere wervels in elkaar? Dan zal je lichaamslengte krimpen en zul je ook een krommere rug krijgen.

Wist je dat…

Heupfracturen de grootste gevolgen hebben? Een jaar na de fractuur is zo’n 80% van de patiënten nog niet volledig hersteld.

Komt osteoporose vaker voor bij vrouwen?

Helaas wel. Osteoporose komt vaker voor bij vrouwen dan mannen omdat er tijdens de menopauze een versneld botverlies optreedt. Dat komt onder andere door de verminderde aanmaak van het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Toch zijn ook mannen zeker vatbaar voor de aandoening. 1 op de 5 mannen krijgt te maken met de ziekte, maar dit is dan vooral op latere leeftijd het geval.

Wist je dat…

De kans op postmenopauzale osteoporose bij vrouwen ouder dan 50 varieert tussen de 15 en 30%?

Maar liefst 1 op 3 vrouwen en 1 op 5 mannen boven de 50 jaar loopt een botbreuk op door osteoporose.

Is osteoporose iets voor oude mensen?

Dat zou je denken, maar dat is allerminst waar. Naast je leeftijd of je hormonale huishouding spelen ook heel wat andere externe factoren een rol. Ook jonge mensen kunnen de ziekte krijgen, door bijvoorbeeld de invloed van andere ziektes of de medicatie die ze moeten nemen om andere aandoeningen onder controle te krijgen.

Kun je de aandoening voorkomen?

Eens je de ziekte hebt, kun je met de juiste medicatie en behandelingen proberen om de aandoening te stabiliseren. Toch zijn er ook zaken waar je op voorhand rekening mee kunt houden om het risico op osteoporose te verminderen:

  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging
  • Eet calciumrijke voeding (denk daarbij aan zuivelproducten, tofu, zalm, …)
  • Beperk je alcoholgebruik
  • Stop met roken

Wist je dat…

Je ook heel wat calcium kunt opnemen via plantaardige producten? Denk maar aan groene bladgroente zoals spinazie en rucola, gedroogde vijgen of peulvruchten en linzen. Ook zonder zuivelproducten lukt het dus perfect om voldoende calcium binnen te krijgen.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content