Getty Images

Zo herken je een tekort aan calcium (en dit doe je eraan)

Door Marlies Picavet

Te weinig vitamine D, een tekort aan ijzer, te weinig magnesium … Je leest veel over verschillende tekorten waarmee je lichaam of bloed te kampen kan krijgen, maar wist je dat ook een tekort aan calcium verstrekkende gevolgen kan hebben? Hieronder lees je meer over de symptomen én de oplossingen.

Zo herken je een tekort aan calcium

Een calciumtekort (ook wel ‘hypocalciëmie’ genoemd) merk je meestal niet meteen, aangezien een licht tekort zelden tot nooit met duidelijke symptomen gepaard gaat. Heb je dus last van een of meer van deze kwaaltjes? Wacht dan niet te lang met een bezoekje aan je arts, want je calciumgehalte zou weleens al een hele tijd op een laag pitje kunnen staan.

1. Problemen met je haar huid en nagels

Last van een droge huid, kwetsbaar haar en broze, droge nagels die vaak afbreken? Of krijg je opeens te maken met eczeem, psoriasis en/of alopecia? Dat zijn alarmbellen als het over een tekort aan calcium gaat.

2. Osteoporose

Dat calcium onontbeerlijk is voor sterke botten, wordt je vast al sinds je jeugd verteld, toen je braaf elke dag dat glas melk moest opdrinken. Je beenderen slaan calcium namelijk op, en wanneer je lichaam er nood aan heeft, wordt die voorraad soms geplunderd, met broze botten tot gevolg.

Als dat keer op keer gebeurt, kun je last gaan krijgen van osteopenie, waarbij de minerale dichtheid van je beenderen wordt aangetast. Gaat het nóg verder, dan kun je osteoporose krijgen, en makkelijker botbreuken oplopen.

3. Tandproblemen

Net zoals je lichaam uit de calciumvoorraad in je botten kan putten, gebeurt dat ook soms bij je tanden. Mogelijke gevolgen daarvan zijn zwakkere tanden en tandwortels, tanden die makkelijker afbreken en geïrriteerd tandvlees.

Heeft een opgroeiend kind een calciumtekort? Dan kan dat ook een invloed hebben op zijn tandontwikkeling.

4. Spierproblemen

Een tekort aan calcium wordt ook vaak geassocieerd met specifieke spierproblemen, zoals

  • tintelingen en gevoelloosheid in je ledematen en rond de mond;
  • algemene spierpijn en -kramp;
  • pijn in de armen en/of dijen tijdens het bewegen.

Een kenmerk van dit soort problemen is dat ze komen en gaan, maar niet per se verdwijnen als je rust neemt. In extreme gevallen kunnen de initieel ongevaarlijke symptomen ernstigere vormen aannemen, en leiden tot ongecontroleerde spiersamentrekkingen en hartritmestoornissen, soms zelfs met de dood tot gevolg.

5. Extreme vermoeidheid

Extreme vermoeidheid kan veel oorzaken hebben, waarvan een tekort aan calcium er eentje is. Daarbij kun je ook te kampen krijgen met:

6. PMS in een verregaande vorm

Sinds kort wordt een calciumtekort gelinkt aan extreme vormen van PMS, het premenstrueel syndroom waarvan veel vrouwen last krijgen vóór hun maandstonden.

Veelvoorkomende symptomen van PMS zijn:

  • stemmingswisselingen en prikkelbaarheid;
  • concentratieproblemen;
  • slapeloosheid;
  • hoofdpijn;
  • gevoelige borsten;

7. Depressie

Hoewel er nog niet voldoende onderzoek is naar gedaan om het met volledige zekerheid te zeggen, wordt vermoed dat een calciumtekort gelinkt kan worden aan bepaalde stemmingsproblematieken, waaronder depressie.

Calciumtekort? Dit doe je eraan

Vermoed je dat je een tekort aan calcium hebt? Laat je dan testen bij de dokter voor je zelf iets onderneemt. Blijkt dat het inderdaad om een calciumtekort gaat? Dan kun je je calciumgehalte aanvullen met tabletten en of een infuus (als het om een acuut tekort gaat).

Soms gaat een calciumtekort ook gepaard met lever- of nierproblemen. In dat geval moet de onderliggende oorzaak eerst aangepakt worden, al dan niet in samenspraak met een specialist.

Bronnen: medicalnewstoday.com, gezondheidenwetenschap.be, gezondheid.be

LEES OOK:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content