Wat moet je doen als je kind aan het stikken is?

Door De Redactie

‘Peuter stikt in kaasje’. Deze krantenkop zinderde enkele weken terug lang na op onze redactie. Wat moet je eigenlijk doen als je kind aan het stikken is? En hoe voorkom je het? Matthieu Clarysse van Rode Kruis beantwoordt 7 vragen.

1. Als je kind zich verslikt, hoe weet je dan of het ernstig is?

Eerst en vooral: verslikken gebeurt dagelijks, bij kinderen én bij volwassenen. Meestal is het van korte duur en is het met enkele keren flink hoesten of met enkele krachtige slagen op de rug opgelost. Wees dus niet continu bang als je kind eet, maar blijf gewoon alert. Niet elke verslikking is ook levensbedreigend. Als je kind nog geluid maakt, weet je dat er nog lucht passeert. Een kind dat nog kan huilen, met geluid hoest of met een hese stem praat, heeft een gedeeltelijke afsluiting van de luchtwegen. Komt er geen geluid meer, dan is er een volledige afsluiting van
de luchtwegen.

2. Hoeveel tijd heb je om iemand te redden?

Na 1 of maximum 2 minuten zonder zuurstof verliest je kind het bewustzijn en kan het hoofd blauw kleuren. Na 3 tot 4 minuten is het risico op onomkeerbare hersenschade groot. Als je weet dat een ziekenwagen gemiddeld 13 minuten nodig heeft om ter
plekke te komen, weet je dat je niet op hen moet wachten.

3. Wat moet je doen als je kind ergens in stikt?

  • Laat iemand 112 bellen.
  • Elke seconde telt. Draai het kind met de rug naar jou, ondersteun met één hand onder de borstkas en laat het licht vooroverbuigen.
  • Sla met het midden van je andere hand vijf keer tussen de schouderbladen, in een opwaartse beweging. Op die manier zorg je dat het stuk dat de luchtpijp blokkeert, loskomt.
  • Als het voorwerp na deze vijf slagen nog niet los is, pas dan vijf keer het Heimlich-manoeuvre toe. Terwijl je achter het slachtoffer staat, leg je beide handen tussen het middenrif en de navel rond de buik. Geef vijf korte en snelle stoten, naar binnen en naar boven.
  • Wissel de vijf slagen op de rug af met de vijf stoten in de buik. Stop vooral niet, dit is de meest efficiënte manier om het voorwerp te verwijderen.

Matthieu Clarysse, Rode Kruis:
“Leer je kind dat spelen niet samengaat met eten. Een spelend en rennend kind zal zich veel sneller verslikken”

4. Hoe hard mag ik op de rug slaan?

Veel mensen zijn bang dat ze te hard gaan slaan, maar het is echt belangrijk om zonder aarzeling en vooral zo efficiënt mogelijk in
te grijpen. Je hebt immers te maken met een levensbedreigende situatie. Na buikstoten moet een arts geraadpleegd worden om te kijken of er inwendige verwondingen zijn.

5. Waarom mag je niet met je vinger het voorwerp proberen te verwijderen?

De eerste reflex is om met je hand het stuk uit de mond van je kind te halen. Maar je hand is veel te breed voor een kindermond en je riskeert met je vinger het voorwerp nog dieper in de luchtpijp te duwen.

6. Met welke voeding moet je opletten?

Druiven, blauwe bessen en kerstomaten kunnen de luchtpijp volledig blokkeren als je kind zich verslikt. Ook rauwe groenten zoals wortel en bloemkool en paprikanootjes en Napoleon-snoepjes zijn riskant. Maar eigenlijk kan een kind zich in alles verslikken. Voorkomen kun je niet, maar leer je kind wel dat spelen niet samengaat met eten. Een spelend en rennend kind zal zich veel sneller verslikken.

7. Tot welke leeftijd moet je extra alert zijn?

Iedereen kan zich verslikken, maar volwassenen hebben meestal genoeg longinhoud om het voorwerp zelf naar boven te hoesten. Kinderen onder de zeven hou je best extra in de gaten omdat zij nog niet sterk genoeg zijn.

Tip: de cursus ‘Levensreddend handelen’

Redactrice Lisa volgde de opleiding Levensreddend handelen bij baby’s en peuters toen ze zwanger was van haar eerste kind. “Ik weet nog altijd niet of ik mijn kinderen of die van iemand anders zou kunnen redden, maar ik heb wel het gevoel dat ik sterker in mijn schoenen sta. En misschien is deze opleiding, die maar een paar uren geduurd heeft, wel het duwtje in de rug als het er echt toe doet.”

Op www.kindengezin.be vind je waar je de cursus, specifiek voor baby’s en peuters, kunt volgen. Het Rode Kruis organiseert op 250 locaties in België gratis opleidingen eerste hulp. Deze duurt 12 uur en leert je hoe te reageren in een noodsituatie. Alle info: www.rodekruis.be

Lees ook zeker:

Partner Content