Weetje van de dag: van een middagdutje word je slimmer

Door Celine Werner

In Spanje is een siësta doodnormaal, maar wanneer er in België tijdens de middagpauze geslapen wordt, kijken de mensen jou aan alsof ze een spook gezien hebben. En toch is een dagelijks middagdutje niet alleen goed voor je gezondheid, je wordt er ook slimmer van. Win-winsituatie! 

En dit zeggen we niet omdat we graag eens tijdens de werkuren onder de wol willen kruipen, er is ook effectief onderzoek naar gedaan! Dit werd gepubliceerd in het gerenommeerde Journal of the American Geriatrics Society, waarin beschreven wordt hoe meer dan 3000 Chinese volwassenen hebben deelgenomen aan het experiment.

Een mentale boost

Door overdag een uurtje te slapen, krijgen je hersenen een flinke oppepper! Het onderzoek toont aan dat mensen die een middagdutje doen, achteraf cognitief meer activiteit vertonen dan degenen die een hele dag wakker blijven.

Overdaad schaadt

Slaap je maar een halfuurtje, dan zul je geen resultaten boeken. Maar ook langer dan 1,5 uur slapen is niet aan te raden. Uit het experiment blijkt dat je je echt aan een powernap van een uur moet houden als je er slimmer op wilt worden.

Het verstand komt met de jaren én voldoende middagdutjes

Dus als je je regelmatig aan die middagslaapjes houdt, dan heb je daar ook écht voordeel van, vooral op latere leeftijd. Mensen die gedurende hun hele leven geregeld een middagslaapje van een uur houden, takelen minder snel af, want ze houden op die manier hun cognitieve functies scherp.

Bron: famme.nl

Dankzij deze artikels beland je sneller in dromenland:

Partner Content