Winterdepressie? Zo herken je de echte symptomen

Door De Redactie

Als het buiten wat kouder wordt en de zon minder schijnt, rolt het woord ‘winterdepressie’ vaak over de tongen. Misschien denk jij dat je er een beetje last van hebt? Psychiater Pascal Sienaert van KULeuven vertelt er meer over.

“Winterdepressie is een seizoensgebonden depressie, die begint in het najaar en doorloopt tot  in het voorjaar. In de zomerperiode heb je geen depressieve klachten”, zegt Sienaert. Wie dus last heeft van een winterdepressie, zal symptomen krijgen in september, oktober of november en verlost zijn van die klachten tegen april.

Winterdepressie of gewone depressie?

De oorzaak van winterdepressie is niet gekend. Al kan het wel liggen aan te weinig licht en een genetische kwetsbaarheid. Pascal Sienaert: “Zoals bij elke psychiatrische aandoening is het een combinatie van een soort  aanleg, gecombineerd met stressfactoren. Bij winterdepressie kan een gebrek aan zonlicht als een specifieke stressfactor worden gezien. Sommige mensen zijn ook gevoeliger om een winterdepressie te krijgen en dat is genetisch bepaald. De ene persoon ontwikkelt in een stressperiode migraine, een andere een depressie.”

Hoe weet je nu of je een gewone depressie of een winterdepressie hebt? “Bij een normale depressie kun je niet in slaap geraken en word je veel wakker. Ook heb je minder zin om te eten. Het omgekeerde gebeurt bij een winterdepressie:

  • Je slaapt zonder problemen heel de nacht door en als je opstaat, ben je nog altijd niet uitgerust.
  • In plaats van minder zin te hebben in eten, heb je veel drang naar zoetigheid en kom je dus bij.

De symptomen doen een beetje denken aan een winterslaap: eten, slapen, eten, slapen…”, legt Sienaert uit.

Winterdepressies zijn zeldzaam

Een à twee procent van de mensen heeft kans om een winterdepressie te krijgen. In Amerika zou zelfs vijf procent van de Amerikanen hiermee te maken hebben. Sienaert: “Dat lijkt me veel. Iedereen voelt zich in de winter wat meer moe. Dat ervaar je als je een depressie hebt, maar ook als je geen depressie hebt. Wij zien heel veel mensen die ergere depressieve klachten hebben in de winter, maar de zuivere winterdepressies vind ik niet zo vaak terug. Als je de criteria heel strikt hanteert, komt het relatief weinig voor in de praktijk.”

Vraag raad aan je dokter

Denk je dat je last hebt van een winterdepressie? Dan raadt Sienaert je aan om naar de dokter te gaan. “Het meest zinvolle is om een overleg met de huisarts te plannen om dan te bekijken of er depressieve tekens zijn. In het geval van winterdepressie is dat moeilijker te detecteren. Iedereen voelt wel dat zijn of haar batterijen leeggeraken in de winter. Als er echt sprake is van depressieve klachten, wordt een behandeling opgestart, zoals lichttherapie. Maar bij milde symptomen, kan het ook al helpen om dagelijks wat te bewegen in de buitenlucht.”

Tekst: Cato Geeroms

Nog meer interessante Libelle-artikels:

 

Partner Content