Getty Images

Hoe zorg je ervoor dat een wonde snel (en mooi) geneest?

Door Jolien Thieleman

Of je nu last hebt van een sneetje in je vinger of een post-operatieve wonde met hechtingen: wondgenezing is een complex proces en heeft z’n tijd nodig. Maar door je wonde op de juiste manier te verzorgen, geneest hij des te sneller.

Wondgenezing

Hoe snel een wonde geneest, is altijd afhankelijk van het type, de grootte, de locatie en andere factoren die een invloed kunnen hebben. Kleine wondjes vragen doorgaans tussen 24 en 72 uur tijd om te genezen, terwijl dit bij grote wonden zelfs een aantal weken kan duren.

Wondgenezing bestaat uit verschillende fasen:

  1. Bloedstolling zorgt voor een tijdelijke afsluiting van de wond.
  2. Vervolgens duikt wondvocht en een rood wordende huid op. Bloedvaten in en rondom de wond worden uitgestrekt en bloedcellen migreren naar het wondweefsel.
  3. Nieuwe cellen worden gevormd en het beschadigde weefsel wordt vervangen door ‘granulatieweefsel’.
  4. Nieuwe bloedvaten zorgen voor voldoende zuurstof- en voedingsstoffentransport. Het granulatieweefsel vult de wonde.
  5. Ten slotte wordt littekenweefsel gevormd. Een goede verzorging zorgt ervoor dat het litteken niet te duidelijk zichtbaar wordt.

Hoe verzorg je een wonde?

Een wonde goed verzorgen is belangrijk, om zo de genezing te versnellen en littekens te vermijden.

1. Schoonmaken

Een gereinigde wond is de eerste stap naar een goede wondgenezing. Vuil en bacteriën kunnen immers infecties veroorzaken en het genezingsproces verstoren. Maak de wonde daarom schoon met een wondspray, of als je dit niet bij de hand hebt: met water en een niet-agressieve zeep. Gebruik zeker geen product op basis van alcohol, aangezien dit het wondweefsel kan beschadigen.

Wanneer je last hebt van post-operatieve of chronische verwondingen, is het verstandig om de wonde regelmatig schoon te maken. Zo vermijd je dat bacteriën zich alsnog in de wonde gaan nestelen.

2. Beschermen

In tegenstelling tot wat velen denken, geneest een wonde niet beter als deze open ‘aan de lucht’ wordt gelaten. Om het genezingsproces te bevorderen, moet je de wonde in een vochtig milieu beschermen tegen externe factoren. Dat kan door ze te bedekken met een pleister, steriel wondverband of kompres.

Kies voor zacht, ademend, huidvriendelijk en hypoallergeen materiaal dat bovendien flexibel is, zodat het lichtjes meebeweegt met je huid. Bedek je huid tot de wonde volledig genezen is en vervang de pleister elke dag, of wanneer die nat is geworden.

3. Genezen

Smeer eventueel een wondhelende zalf die het natuurlijke wondgenezingsproces ondersteunt en versnelt. Het vormt een ademend en beschermend laagje en zorgt ervoor dat de wonde veilig, snel en met een lager risico op littekens geneest.

Zo’n wondhelende zalf mag je regelmatig smeren, zelfs op open wonden en een beschadigde huid, tot alles mooi genezen is. Was grondig je handen vooraleer je de zalf aanbrengt. Nadien kun je een pleister of verband aanbrengen.

Wanneer naar de dokter?

Gaat het om een grote of diepe wond, bloedt het hevig, lijkt het maar traag te genezen, vertoont het tekenen van infectie of twijfel je of je de wonde goed hebt verzorgd? Raadpleeg dan je huisarts. Dit is ook een goed idee als je gezondheidsproblemen zoals diabetes of een verzwakt immuunsysteem hebt, aangezien dat het wondhelingsproces kan beïnvloeden.

Bron: Hansaplast

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content