Zo voorkom en behandel je wratjes

Zo voorkom en behandel je wratjes
Getty Images

Wratjes zijn erg vervelend en vaak best hardnekkig. Waar komen ze vandaan, hoe voorkom je ze en hoe kun je ze het best behandelen?

Wat zijn wratjes?

Wratjes zijn huidinfecties die worden veroorzaakt door een virus, het humaan papillomavirus (HPV). Door het virus gaan de huidcellen abnormaal snel groeien en ontstaat er een eeltachtige verdikking op de huid. Wratten komen meestal voor op de voeten, handen, knieën, ellebogen en het gezicht, maar ze kunnen in principe overal op het lichaam opduiken.

Een wrat kan zelf eelt aanmaken, waardoor ze als een soort eksteroog in je huid kan drukken. Hierdoor zijn wratten niet alleen cosmetisch storend, maar vaak ook pijnlijk.

Hoe kun je het krijgen?

Wratten zijn op zich onschuldig, maar wel besmettelijk bij rechtstreeks huidcontact als je zelf gevoelig voor bent. Wanneer er kleine wondjes zijn aan het huidoppervlak, is de kans op besmetting des te groter. De wratjes kunnen zich uitbreiden tot een groepje of zich ergens anders op het lichaam verspreiden.

Aangezien wratten goed gedijen in vochtige, warme omgevingen, zijn plekken zoals  zwembaden en douches extra gevaarlijk om besmet te geraken. Dat kan wanneer een andere persoon met dezelfde aandoening voor jou op dezelfde plaats was.

Hoe voorkom je ze?

Veel mensen zijn drager van HPV, maar niet iedereen krijgt er wratten van. Om de kans op besmetting te verkleinen, kun je een aantal tips in het achterhoofd houden.

  • Draag schoenen of slippers in sportzalen en zwembaden.
  • Droog je handen en voeten altijd goed af, vooral tussen de tenen.
  • Heb je zelf wratjes? Blijf er dan af. Door aan wratten te krabben, kunnen er meer ontstaan.
  • Was je handdoeken op hoge temperatuur.

Hoe behandel je ze?

Bij wratten die niet pijnlijk, hinderlijk of esthetisch storend zijn, kun je meestal gewoon afwachten. In de meeste gevallen verdwijnt het knobbeltje vanzelf. Als het van vorm verandert, pijnlijk aanvoelt, begint te jeuken of gaat bloeden, neem je best contact op met de huisarts of dermatoloog.

Er zijn verschillende behandelmethoden:

1. Zalven en vloeistoffen

Speciale zalven of vloeistoffen, dikwijls op basis van salicylzuur, maken de huid week en versnellen de celvernieuwing, waardoor de wrat verdwijnt. Je kunt ze zelf thuis aanbrengen, maar let op: voor wratjes op een gevoelige plaats, zoals je oogleden, ga je beter bij een arts te rade.

2. Bevriezen met vloeibare stikstof

Door de wratten aan te stippen met een vloeibare stikstof van – 196°C, wordt het weefsel vernietigd. De behandeling moet verschillende keren worden herhaald en is vaak erg pijnlijk. De plaats waar de wrat bevroren werd, voelt nadien aan zoals een brandwonde.

3. Behandeling met cantharidine

Als bevriezing niet lijkt te helpen, kan de arts de wrat behandelen met een oplossing op basis van cantharidine. Dat is een stof die blaren veroorzaakt en zes tot acht uur moet inwerken vooraleer het mag worden weggewassen.

4. Wegbranden

De wrat wegbranden kan met een laser (vooral de C02-laser). Deze behandeling kan pijnlijk zijn en bovendien neemt genezing enkele weken in beslag.

5. Uitlepelen

Na lokale verdoving wordt de wrat met een lepelvormig instrumentje verwijderd. Nadien wordt het wondje dichtgeschroeid.

Lees ook zeker even deze artikels:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)