Yoga met Libelle: 3x oefeningen tegen bilpijn

Door Jolien Thieleman

We weten het al even: yoga doet je lichaam en geest goed. In deze yogareeks toont Lien Matthijs, kinesitherapeute, manueel therapeute en yogadocente, enkele oefeningen die kunnen helpen om specifieke klachten te verhelpen. Vandaag: yoga tegen bilpijn.

Van de bilspieren tot de rug

Yoga-experte Lien Matthijs: “Velen weten dit misschien niet, maar rugpijn kan ook starten in de bilspieren. Door veel te zitten en weinig te bewegen, kunnen ze zogenaamde triggerpunten ontwikkelen die drukgevoelig zijn en pijn kunnen veroorzaken rond het bekken, heiligbeen, staartbeentje en zelfs tot in de bovenbenen.

Ook de piriformis (een spier in de bilstreek die instaat voor de draaibewegingen van de heup) kan voor klachten zorgen: door spierspanning kan hij de zenuwbanen in je benen irriteren, en triggerpunten ontwikkelen die voor pijn tot zelfs in je voetzool kunnen zorgen.”

Ontspannen en versterken

“In beide gevallen is het belangrijk om eerst de spieren te ontspannen, om ze vervolgens op lengte te brengen (door middel van stretches, bijvoorbeeld) en ze daarna opnieuw te versterken. Yogaposes waarbij de heupbuigers, hamstrings en bilspieren ontspannen, zijn hier van belang. In een verder stadium (wanneer de pijn verdwenen is) is het aangeraden om de bekken-, buik- en rugspieren te verstevigen.”

Yoga-oefeningen tegen bilpijn

Verschillende yogahoudingen kunnen helpen om de spieren in je billen te ontspannen en te verstevigen, om zo pijnklachten te voorkomen. Lien toont je in bovenstaande video drie poses om uit te proberen: de cijfer 4-houding (eye of the needle of sucirandhrasana), de piriformisstretch (matsyendrasana) en de cobra-pose (bhujangasana). Rol je mee je matje uit?

Yoga-experte: Lien Matthijs (lieniyogini.be en instagram.com/lieniyogini) β€’ Camera en montage: Hans De Groef β€’ Met dank aan Coffice voor de videolocatie (cofficemechelen.be).

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!