Yoga met Libelle: dit is de ideale opwarming voor elke sessie

Door Jolien Thieleman

We weten het al even: yoga doet je lichaam en geest goed. In deze yogareeks toont Lien Matthijs, kinesitherapeute, manueel therapeute en yogadocente, enkele oefeningen die kunnen helpen om specifieke klachten te verhelpen. Beginnen doen we bij het begin: de opwarming!

Eerste hulp bij klachten

Yoga-experte Lien Matthijs: “Door vaak te zitten, een doorgezakte houding en stress kun je allerlei klachten krijgen, zoals gewrichtsstijfheid en spierspanning. Daardoor verandert het lichaamsevenwicht (een verstoring van de balans) en dat kan op termijn leiden tot pijn, letsels en zelfs chronische klachten.

Het is wetenschappelijk bewezen dat regelmatige yogabeoefening voor een betere gezondheid en een meer algemeen welzijn zorgt. Je beweeglijkheid en flexibiliteit verbeteren, en het werkt ook preventief bij bepaalde problemen zoals rug- en nekpijn en spanningshoofdpijn. Je hoeft dus heus niet te wachten tot het misgaat om actie te ondernemen.”

Therapeutische yogahoudingen

“Via deze yogareeks tonen we je enkele yogahoudingen (asana’s) die zowel preventief als therapeutisch kunnen werken. De video’s leren je poses aan die focussen op de belangrijkste houdingsgerelateerde oorzaken van lichamelijke klachten.

De poses hebben allemaal hetzelfde doel: je lichaam en geest in balans brengen en ervoor zorgen dat je een meer opgerichte en fiere houding hebt. Yoga gaat namelijk uit van een optimale lichaamshouding, om zo het evenwicht in je lichaam te herstellen.”

De ideale yoga-opwarming

Zoals elke trainingsvorm vraagt ook yoga enige opwarming om het lichaam voor te bereiden. Naast het uitvoeren van een aantal nek- en schouderoefeningen en de zonnegroet-pose, zoals je in de bovenstaande video ziet, hou je best deze basisregels in het achterhoofd.

  • Lien: “Beweeg altijd rustig in én uit de pose. Bij yoga mag je nooit scherpe pijn, een verdovend of tintelend gevoel hebben.
  • Gebruik hulpmiddelen om bepaalde poses te vergemakkelijken: een deken, yogariempje, kussens, yogablokken …
  • Hou je gewrichten zacht en ontspannen. Overstrekking zorgt voor meer druk, met slijtage tot gevolg.
  • Adem rustig door in elke houding. Als je ademhaling moeizamer gaat, is de houding wellicht nog te moeilijk voor jouw lichaam.
  • Hoe dieper je ademt, hoe meer jouw lichaam kan ontspannen. Adem in om je lichaam te verlengen, adem uit om te ontspannen of dieper in de pose te gaan.”

Meer van Lien?

Lien is ook Libelle Mama-bewegingsexperte en wil mama’s in spe helpen om hun zwangerschap en bevalling zo bewust mogelijk te ervaren. Ze geeft een antwoord op  verschillende vragen, zoals: welke sporten mag je beoefenen als je zwanger bent? Wat doe je aan lagerugpijn? En wat zijn zwangerschapsgerelateerde bekkenklachten? De antwoorden op deze vragen, en nog veel meer, vind je hier!

Yoga-experte: Lien Matthijs (lieniyogini.be en instagram.com/lieniyogini) • Camera en montage: Hans De Groef • Met dank aan Coffice voor de videolocatie (cofficemechelen.be).

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!