eiwitten
Libelle Lekker

Gezond Eetplan dag 24: zet eiwitten op het menu

Door Isabelle Ignoul

Dit artikel maakt deel uit van het Gezond Eetplan. Klik hier voor meer info!

Gezond eten, da’s je maaltijden slim samenstellen uit de drie grote bouwstenen van ons lichaam: goede vetten, trage koolhydraten en eiwitten. Over vetten en koolhydraten weet je ondertussen al het fijne, en vandaag vertellen we je meer over die eiwitten. Waar zitten ze in en, vooral, welke lekkere dingen maak je ermee?

Wat eten we vandaag?

  • Roerei met champignons
  • Sandra Bekkari’s toast van zoete aardappel met tomaat, mozzarella en waterkerspesto
  • Vegan curry met gele paprika, courgette, spinazie en linzen

Naar het menu voor vandaag

Verder in het artikel vind je nog veel méér lekkere recepten!

Waarom zijn eiwitten zo belangrijk?

Eiwitten (of proteïnen) zijn bouwstoffen van je lichaam en geven stevigheid aan je lichaamscellen. Spieren en organen hebben namelijk een regelmatige aanvoer van eiwitten nodig om goed te functioneren. Daarnaast vormen eiwitten ook een essentieel bestanddeel voor de spijsvertering. Zonder eiwitenzymen zou je lichaam namelijk niets kunnen verteren.

Daarom bestaat je eetpatroon best voor 10 tot 15% uit eiwitten.

Plantaardige en dierlijke eiwitbronnen

Je vindt eiwitten in:

  • dierlijke producten: vlees, vis, eieren, …
  • plantaardige producten: graanproducten, peulvruchten (bonen, linzen, kikkererwten, …), aardappelen, champignons …
Belangrijk om te weten:
  • Dierlijke producten bevatten de meeste eiwitten. Daarom is het voor vegetariërs aangewezen om wat meer plantaardige eiwitten (25%) op het menu te zetten.
  • Als je kiest voor vlees, opteer dan voor de meest magere soorten zoals kip of rundvlees.
  • Sporters hebben meer eiwitten nodig.

Eiwitrijke recepten om van te smullen:

Wat gebeurt er bij een tekort aan eiwitten?

Een tekort aan eiwitten betekent vooral een afbraak van je spierweefsel. Zo verlies je uiteraard spierkracht en op termijn zal ook je immuunsysteem verzwakken. Absoluut géén aanrader, dus!

Vandaag smul je van een hartig ontbijt: roerei met champignons. ’s Middags ontdek je Sandra Bekkari’s toast van zoete aardappel met tomaat, mozzarella en waterkerspesto en ’s avonds zet je een hartverwarmende vegan curry met gele paprika, courgette, spinazie en linzen op tafel.

Benieuwd naar de recepten en de rest van het weekmenu? Klik dan hier.

En deze kun je ook nog eens herbekijken: weekmenu 3weekmenu 2weekmenu 1.

 

Bewerking: Marlies Picavet, met dank aan: Lynn De Merlier

Dit is ook de moeite waard om te weten:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."