Dit verklapt de vorm van je buik over je gezondheid

Door Jolien Thieleman

Zware maaltijd achter de rug, of iéts te veel in de koekjespot gegraaid? Je buik geeft het aan door op te zwellen en misschien wel pijn te doen. Maar wist je dat de vorm van je buik nog anderen dingen over je gezondheid vertelt?

Opgezwollen buik

Een opgezwollen buik is niet alleen vervelend en onflatterend, het kan ook pijnlijk zijn. Misschien ligt je spijsvertering wel aan de basis: krampen, diarree of constipatie is vaak de oorzaak. Eet gezond, drink zo weinig mogelijk drankjes met prik en let ook op met producten die veel zetmeel en noten bevatten. Twijfel je, of houdt het probleem aan? Aarzel dan niet om je huisarts om raad te vragen.

Slechte houding

Een buik die opgezwollen lijkt, kan ook het gevolg zijn van een slechte houding. Dag na dag gebogen zitten of lopen kan ervoor zorgen dat je buik boller gaat staan én het kan bovendien voor rugproblemen zorgen. Onze tip? Werk aan je houding: let bewust op hoe je wandelt en zit en volg een sport die goed is voor je rug. Yoga bijvoorbeeld doet wonderen!

Ronding onder de navel

Het kan best zijn dat je buik mooi plat is, maar een beetje ronder is onder je navel. Dit kan wijzen op overtollig buikvet of zwakke spieren. Het enige wat je kunt doen, is gezond (blijven) eten en regelmatig tijd maken om te bewegen: cardiosporten als lopen en zwemmen zorgen ervoor dat je vetpercentage vermindert én dat je spieren versterken.

Harde en zachte buik

Voelt jouw buik zowel hard als zacht aan? Dan heb je vast goede buikspieren, waar nog een laagje vet over zit. Dit vormt dikwijls geen probleem: je lichaam heeft een beetje vet nodig en het is bovendien een goede bescherming voor je organen. Wil je een strakkere buik, dan kun je voor buikspieroefeningen gaan. Deze, bijvoorbeeld!

Bron: Libelle Nederland – Coverbeeld: Getty Images

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content