Zo concentreer je je op één ding tegelijk

Zo concentreer je je op één ding tegelijk
getty images

We multitasken de hele dag door, terwijl dat – wetenschappelijk bewezen – minder productief is en voor meer stress zorgt. Stoppen dus! Maar hoe?

Professor Theo Compernolle is neuropsychiater, stressmanagementcoach en auteur van onder meer ‘Zo haal je meer uit je brein’. Hij geeft drie belangrijke tips.

3x meer focus

 

Neem opnieuw de controle

Prof.Compernolle:

  • “Bij eender welk verslavingsprogramma is erkenning de allereerste stap. Erken dus dat je verslaafd bent aan de technologie in je leven. Pas dan kun je je gebruik beginnen te veranderen.
  • Punt is om opnieuw baas te worden over technologie. Niet technologie, maar jijzelf beslist wanneer, waar, hoelang en over welk onderwerp je online gaat. Dat vergt in het begin discipline en inspanning, maar geloof me: eens je ermee weg bent, heb je plots zeeën van tijd!”

Werk in blokken

  • Hou je niet versnipperd bezig met meerdere taken, maar verdeel je werkzaamheden in blokken.
  • Prof. Compernolle: “Maak bijvoorbeeld een blok voor ongestoord denkwerk, eentje voor rotklusjes, eentje voor gesprekken en vergaderingen en bovenal eentje voor berichtjes. Ook thuis kun je dit blokprincipe toepassen. Maak bijvoorbeeld tijdsblokken voor het huishouden, ontspanning en samenzijn.”

Viermaal per dag online

  • Ban tijdens die werkblokken alle afleidingen zoveel mogelijk: sluit je mailbox, zet je gsm op stil en zonder je indien mogelijk af van collega’s, huisdieren of kinderen die zouden kunnen storen.
  • Prof. Compernolle: “Maak dus met andere woorden ook enkele blokken voor berichtjes van alle aard: mails, meldingen op je smartphone, telefoontjes… Blijf hier voor de rest van de dag af. Uit de praktijk blijkt dat je je hier maar vier keer per dag mee bezig hoeft te houden. Meer niet. Er zijn 100 excuses om continu bereikbaar te willen zijn, maar in feite is dat je verslaving die spreekt.”

Lees ook:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)