Zo voorkom je lentemoeheid

Door De Redactie

Hoewel de lente intussen al even bezig is, zit het weer nog niet altijd mee. Af en toe worden we getrakteerd op wat zonnestralen, maar er zijn ook sombere dagen. En dat weegt op ons humeur. Sommigen hebben last van vermoeidheid of neerslachtigheid. Hoe komt dat?

Ben je moe, kun je moeilijk inslapen, lukt het je niet je te concentreren of ben je prikkelbaar? Dan heb je misschien een lentedipje. De oorzaak? In de winter krijgt ons lichaam amper zonlicht en bewegen we ook minder. Dat zorgt ervoor dat afvalstoffen minder makkelijk worden afgevoerd. Ze stapelen zich op en blijven in ons lichaam, ook als de lente aanbreekt. Probeer deze tips en ga de strijd aan met die vervelende dip.

 1. Neem een supplement

  Baat het niet, dan schaadt het niet. Een vitamine- en mineralensupplement innemen kan helpen. Mineralen zoals ijzer en magnesium gaan je energieniveaus een boost geven.

 2. Sport

  Sporten en bewegen (in de buitenlucht) levert extra energie. Geen tijd om te sporten? Kleine dingen kunnen helpen. Fiets naar je werk, neem wat vaker de trap of ga een halfuurtje wandelen in de buurt. Sporten stimuleert de aanmaak van het gelukshormoon serotonine én het voert afvalstoffen af, win-win!

 3. Vermijd suikers

  Schrap (te veel) suikers of zoetigheden even van je menu. Die zorgen voor de bekende suikerpieken en -dalen. Geef je bloedsuikerspiegel de tijd om in evenwicht te komen.

 4. Detox

  Ook ontgiftende theetjes drinken kan energie opleveren. Probeer een detoxmix van in de natuurwinkel of thee van paardenbloem, weegbree of brandnetel.

 5. Beperk schermen

  Computer- of smartphoneschermen zorgen ervoor dat je minder melatonine (slaaphormoon) aanmaakt. Dat houdt je wakker. Als je op een kantoor werkt, verlaat dan af en toe je scherm. Zet je laptop op tijd uit, liefst een uurtje voor je gaat slapen.

 

Bron: apotheek online. Foto: Shutterstock.

Lees ook

Partner Content