Een man in de overgang? Dat kan zeker!

Wie denkt dat enkel vrouwen in de overgang kunnen zitten, heeft het fout. Ook mannen kunnen last hebben van overgangskwaaltjes: stemmingswisselingen, slecht humeur en zelfs opvliegers. Heeft jouw man er weleens last van?

Een man in zijn ‘penopauze’

De overgang van mannen wordt weleens de ‘penopauze’ of de ‘andropauze’ genoemd. Vanaf hun 40ste ongeveer daalt hun testosteron-niveau en verandert ook hun hormoonspiegel. En niet enkel bij vrouwen, maar ook bij mannen zorgt die hormonale verandering voor lichamelijke klachten. Zo heeft ongeveer 12% van de mannen tussen de 40 en 70 jaar daar last van. Dit gaat meestal geleidelijker dan bij vrouwen, maar ze zijn er wel. Enkele klachten zijn zweetaanvallen, slecht humeur, lager libido, minder energie en een verminderde spierkracht.

Minder comfortabel kwaaltje

Een andere verandering tijdens de overgang van mannen is de prostaat die gaat groeien. Bij bijna de helft van de mannen komt dit voor. Dit is op zich niet erg, maar het maakt enkel het plassen wat moeilijker: de straal wordt minder hard en de man kan zijn plas minder goed ophouden. Comfortabel is anders natuurlijk.

Zo hou je de kwaaltjes in bedwang

Mannen die in de overgang zijn, kunnen maar beter:

  • veel gaan sporten,
  • zo weinig mogelijk roken (liefst niet, natuurlijk)
  • en letten op hun gewicht. Zo hou je de lastige symptomen in bedwang.

Is je man niet zeker dat hij in de overgang zit of heeft hij last van enkele kwaaltjes? Ga dan zeker naar je huisarts voor advies.

Bron: Libelle.nl – Beeld: Shutterstock

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content