Zoveel uren slaap hebben kinderen nodig

We vragen het ons allemaal af: hoe lang moeten onze kinderen slapen om uitgeslapen te zijn? Onderzoek bevestigde hoeveel uren nachtrust een kind nodig heeft.

Het exacte aantal slaapuren per leeftijd

Dertien Amerikaanse slaapexperten onderzochten hoe lang kinderen van verschillende leeftijden moeten slapen om echt uitgerust te zijn. Ze vergeleken 864 studies en kwamen tot volgende conclusies:

  • Kinderen tussen 4 tot 12 maanden: 12 tot 16 uren
  • Kinderen tussen 1 en 2 jaar: 11 tot 14 uren
  • Kinderen tussen 3 en 5 jaar: 10 tot 13 uren
  • Kinderen tussen 6 en 12 jaar: 9 tot 12 uren
  • Kinderen ouder dan 12 jaar: 8 tot 10 uren

Niet voor elk kind hetzelfde

Slapen jouw kinderen meer of net een heel stuk minder? Maak je dan niet onmiddellijk zorgen. Als je kind elke ochtend vlot wakker wordt en doorheen de dag goed beweegt, mag je er zeker van zijn dat de uren slaap voldoende zijn.

Smartphone-alarm

Waar je wel extra op moet letten? Het gebruik van tablets en smartphones. Heel wat kinderen en jongeren blijven tot net voor bedtijd spelen of communiceren via hun smartphone. Ons advies? Maak van bij het begin duidelijke afspraken want deze digitale hebbedingen kunnen voor een verstoord slaappatroon zorgen.

Hoe herken je een slaaptekort?

Merk je veranderingen in het gedrag van je kinderen of lijkt het dat ze zich steeds minder kunnen concentreren, dan neem je best hun slaapgedrag even onder de loep. Een goede nachtrust is belangrijk voor de groei en de ontwikkeling van je kind.

Bron: Het Nieuwsblad, Beeld: Getty Images

Lees ook zeker deze artikels:

Partner Content