Family in Living Room on Christmas Morning

Uit de goede oude tijd: Beleef kerst zoals je (groot)ouders

Door Rani Merckx

Kerstmis is een eeuwenoud feest met diepgewortelde tradities. Toch zijn ook deze gewoontes over de jaren heen wat veranderd. Ben jij benieuwd hoe jouw (groot)ouder dit feest beleefde? En hoe het verschilt met deze tijd?

1

De Kerst’MIS’

Kerst‘ komt oorspronkelijk van ‘Christus‘, en ‘mis‘ benadrukt het Christelijke aspect ervan: de viering in de kerk. Vroeger stond men stil bij het religieuze aspect van de feestdag. Vandaag wordt dat weleens vergeten. Geef toe: hoe lang is het geleden dat jij nog naar de middernachtmis bent gegaan?

2

De keuken, het hart in huis

Kreeg jij een oud familierecept in handen? Of heb je nog oude kookboeken van je (groot)ouders liggen? Haal ze van onder het stof, sla aan het bakken en maak dit jaar een traditioneel kerstgerecht. Geen garnituurtje, exotische saus of speciaal moussetje, maar pure Vlaamse keuken. Wat dessertinspiratie nodig? Haal die zoete kerstgeur in huis met deze gerechtjes.

3

I wish you a Merry Christmas

Stuur jij met de feestdagen kerstkaartjes rond naar familie en vrienden? Eentje die niet via e-mail of gsm buitengaat? Het is ‘n traditie die in ons huidig digitale tijdperk stilaan wegebt. Zonde, want zo’n echt postkaartje tovert een warme glimlach op het gezicht van iedereen, en daar draait het toch om met kerst?

4

Haal alles uit de kast(en)

Haal jij elk jaar iets nieuw in huis voor kerst? Je (groot)ouders rommelden doorheen het hele huis en gebruikten wat ze vonden in de traditionele kleuren: groen, rood en goud. Kijk eens rond in je huis en in je tuin. Je vindt vast wel leuke dingen die je eventueel kunt opfleuren tot decoratiestukken. De versiering voor in je kerstboom? Die maak je makkelijk zelf – met spullen die je wellicht al in huis hebt – dankzij deze tips!

5

Leef in het nu

Niet de geschenken of het eten, maar de gesprekken met familie en vrienden doen er toe met kerst. Al zijn de cadeautjes leuk meegenomen. Leg je gsm of tablet aan de kant, en speel leuke kerstspelletjes, wees heerlijk nostalgisch en sta stil bij het prachtig lichtspektakel in en rond je huis. Neem alles in je op, en geniet ervan!

6

Hou tradities in ere

Las je grootmoeder vlak voor kerst sprookjesachtige kerstverhalen voor? Of deden je (groot)ouders iets speciaals voor en na het eten? Met kerst smijten we heel wat herinneringen op tafel, en praten we gezellig uren na. Vraag eens aan je (groot)ouders wat ze kregen als cadeau of wat hem of haar is bijgebleven. Het delen van verhalen, eeuwenoude tradities en ervaringen maken kerst net dat tikje specialer!

7

Doe iets voor anderen

Vroeger deelden onze (groot)ouders veel met hun buren. Wees dit jaar extra vrijgevig. En dat hoeft niet duur te zijn. Geef je gebruikt speelgoed aan een goed doel, help je buurvrouw bij het opzetten van de kerstboom of nodig een familielid uit die helemaal alleen is.

Bron: © Goodhousekeeping, Beelden: © Pinterest en GettyImages

Nog meer kerstinspiratie?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content