Zo hou je je kerstboom langer mooi (en verliest hij minder naalden!)

Zo hou je je kerstboom langer mooi (en verliest hij minder naalden!)

Met de feestperiode in het vooruitzicht, staat je kerstboom vast al mooi te pronken in je woning. Met deze tips hou je ‘m langer mooi én zal hij minder snel zijn naalden verliezen.

Tips om je kerstboom langer mooi te houden

Kies voor een kerstboom met kluit

Veel kerstbomen worden met kluit verkocht. Dit heeft twee voordelen: je kunt de boom later in de tuin planten en hij blijft langer groen. Een boom zonder kluit kan bijna geen water opnemen en is dus binnen de drie weken helemaal uitgedroogd.

Zet ‘m in de juiste pot

Heb je een boom met kluit, zorg er dan voor dat hij in de juiste pot zit. Die is best groot genoeg en heeft gaatjes onderaan, zodat het water in de aarde netjes kan worden afgevoerd. Zet er achteraf een mooie sierpot rond, of voorzie simpelweg een bord of schaaltje om het water op te vangen.

Laat je kerstboom acclimatiseren

Als je met je kerstboom thuiskomt, laat hem dan eerst een nacht in een koele ruimte staan, zoals een schuur of garage. Op die manier kan hij wennen aan het temperatuurverschil.

Geef de boom regelmatig water

Een kerstboom heeft ongeveer een halve liter water per dag nodig. Als je een boom zonder kluit hebt, kun je hem best in een speciale kerstboomhouder zetten. Zaag het onderste stuk van de kerstboom af, zodat de stam gemakkelijk water kan opnemen.

Extra tip: doe af en toe een klein beetje suiker in het water. De glucose zorgt ervoor dat hij minder snel z’n naalden zal verliezen.

Zet de boom op de juiste plek

Bij het plaatsen van je boom hou je best rekening met een aantal richtlijnen:

  • zet de boom niet naast de verwarming, want daar droogt hij van uit
  • zet de boom niet in de tocht
  • zet de boom in een voldoende verlichte ruimte, maar niet in direct zonlicht

Let op met decoratie

Nepsneeuw is schadelijk voor de boom. Hij verliest hierdoor eerder zijn naalden. Lampjes kunnen snel heet worden, waardoor de naalden afsterven. Ga daarom op zoek naar energiebesparende kerstverlichting die minder snel warm worden en laat ze niet de hele dag branden.

Kies de juiste kerstboom

Welke kerstboom kies je best? En waar moet je op letten bij de aankoop? Redactrice Charlotte ging ten rade bij een kerstboomkweker:


Coverbeeld: Getty Images

Meer voor kerst:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)