1 cupcakevorm, 7 ideeën

1 cupcakevorm, 7 ideeën

Wie al eens cupcakes bakt, weet dat dat beter lukt als je de papieren vormpjes in een cupcakeblik zet. Maar wist je dat je nog veel meer kunt doen met zo’n cupcakevorm?

1. Bak kleine omeletjes

Klop 6 eieren los met 125 ml melk, peper en zout. Verdeel blokjes groenten, reepjes ham, kip of zalm, geraspte kaas… naar keuze over de (ingevette) holtes in het blik en giet er het eimengsel over. Bak ongeveer 20 min. op 175°C. Laat 5 minuten afkoelen op een rooster alvorens te ontvormen. Handig voor een brunch, bijvoorbeeld.

Wist je trouwens dat je ook eieren hard kunt koken in de oven? Verwarm de oven voor op 160°C. Leg in elke holte van een cupcakeblik een ei (geen water). Zet 13 minuten in de oven en draai de eieren om. Zet opnieuw 13 minuten in de oven. Haal de eieren uit de vorm en laat ze afkoelen in koud water. Je zult ze makkelijk kunnen pellen.

2. Maak mega-ijsblokjes

Kleine ijsblokjes smelten snel weg. Maak er daarom grote door je cupcakeblik te vullen met water en nadien te bevriezen. Ideaal om een karaf water of fruitsap mee te koelen. Tip: er past net een plakje citroen in elk vormpje. Vries ze mee in, zo maak je je drankjes extra fris.

3. Vries bouillon in

Heb je op een rustige zondagnamiddag eens een grote ketel kippenbouillon gemaakt? Gebruik je cupcakeblik om ‘m in kleine porties in te vriezen. In een standaard cupcakevorm gaat 80 ml per holte. Wanneer de bouillon bevroren is, haal je ‘m uit de vorm en bewaar je de blokjes in een plastic zakje of doos in de diepvriezer. Je ontdooit dan gewoon zoveel bouillon als je nodig hebt. Perfect om een saus mee op smaak te brengen, bijvoorbeeld.

Ook een restje soep kun je op deze manier invriezen (ideaal als kleine portie voor kinderen), of babyvoeding.

4. Maak kleine vleesbroodjes

Vet je cupcakeblik in met boter of olie en vul de holtes met het gehaktmengsel van je keuze. Bak ongeveer 20 minuten op 200°C.

Ook andere ovengerechten kun je op deze manier in kleine porties maken. Denk bijvoorbeeld aan aardappelgratin, lasagne (gebruik verse of voorgekookte vellen lasagne en laat het onderste vel over de randjes van de vorm hangen)… Wel een beetje experimenteren met de oventemperatuur en -tijd. En bekleed de vormpjes eventueel met een papieren cupcakevormpje of een stukje bakpapier om makkelijk te kunnen ontvormen.

5. Bak mini-tarte tatins

Gebruik je cupcakevorm als tarte tatinvorm. Doe in elke holte een koffielepel suiker en een vlokje boter, zet in de oven tot de suiker gesmolten is. Leg dan je fruit in de suiker (blokjes appel of peer, een plakje mandarijn of banaan…) en dek af met bladerdeeg of met cakebeslag. Bak de taartjes zoals in het recept staat, en ontvorm ze op een hittebestendige snijplank.

Klik door voor een recept

6. Laat gevulde paprika’s rechtop garen

Je hebt het kapje van je paprika’s gesneden, de zaadjes verwijderd, ze gevuld met rijst of met gehakt, maar… hoe laat je die paprika’s nu mooi rechtop garen? Zet ze in de holtes van je cupcakevorm! Wel opletten dat je geen té grote paprika’s koopt, ze moeten wel nog in de holtes passen. Om te serveren doe je een hoopje puree of rijst op elk bord. Maak vervolgens een kuiltje in het midden en zet daar je gevulde paprika in zodat hij mooi rechtop blijft staan.

Klik door voor een recept

7. Maak tartelettebodempjes

Geen tartelettevormpjes in huis, maar wel een cupcakeblik? Probleem opgelost! Rol je deeg uit, steek er met een vormpje (geschulpt is het mooist) of met een glas rondjes uit die net iets groter zijn dan de bodem van de holtes van je cupcakeblik. Leg in elke (ingevette) holte een rondje deeg en duw aan met de bodem van een glas. Bak de bodempjes zoals voorgeschreven in het recept. Ontvorm en laat afkoelen.

Ga je de taartjes vullen? Doe dat dan niet terwijl de bodems nog in het cupcakeblik zitten: dat wordt moeilijk om te ontvormen. Zet de taartbodempjes gewoon op het ovenrooster of op een bakplaat en werk zo verder.

Nog meer lekker bakken

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)