Invriezen en ontdooien: wat kan?

Invriezen en ontdooien: wat kan?

Eten invriezen en ontdooien lijkt misschien simpel, er zijn toch enkele dingen waar je rekening mee moet houden. Vier weetjes om op te slaan!

Bevroren voedsel ontdooi je het best in de koelkast

Als je je eten ontdooit op kamertemperatuur, dan hebben de bacteriën snel vrijspel. Je ontdooit het daarom beter in de koelkast. Haal het wel ongeveer 24 uur op voorhand uit de diepvries, zodat het goed kan ontdooien. Moet het sneller gaan? Gebruik je microgolfoven of ontdooi je producten in koud water. Nooit in warm water!

Ontdooide producten mag je niet nog eens invriezen tenzij…

Als je iets twee keer invriest, moet je het ook twee keer laten ontdooien. Daardoor neemt het aantal bacteriën toe en stijgt de kans op een voedselvergiftiging. Je kunt etenswaren een tweede keer invriezen op strenge voorwaarden dat:

  1. Je het voedsel de eerste keer traag ontdooide in de koelkast.
  2. Je zeker weet dat het voedsel niet bedorven is.

Diepvriesgroenten zijn even gezond als verse groenten

Diepvriesgroenten worden na de oogst meteen geblancheerd en diepgevroren, waardoor ze weinig of geen vitamines en mineralen verliezen. Laat verse groenten niet te lang liggen of vries ze meteen in voor ze hun versheid verliezen. Ingevroren groenten hoef je voor gebruik niet te ontdooien. Als je ze meteen stooft of kookt, blijven ze steviger.

Bevroren producten zijn niet onbeperkt houdbaar

Rundvlees is 6 tot 12 maanden houdbaar in de diepvries, kip 9 en varkensvlees 4. Gebakken en gebraden vlees kun je maximaal 3 maanden bewaren. Let ook op met vis. Magere vis is 6 maanden houdbaar, vette vis maar 3. De meeste groenten zijn ongeveer een jaar houdbaar in de diepvries, behalve als ze gesneden zijn. Dan kun je ze maar 3 maanden bewaren.

Wist je trouwens al hoe je vlekken van rode wijn moet verwijderen? Daar hebben wij ook een antwoord op!

Lees ook zeker deze artikels:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)