room

5 weetjes over room

Door De Redactie

Slagroom, zure room, kookroom... Wat is het verschil? Kan je room invriezen?

Ben jij ook een fervente gebruiker van room? Dan komen deze weetjes én tips zeker van pas. Mag je room invriezen? En neutraliseert room een pikante saus? 

Wat is room?

Als je melk centrifugeert, krijg je twee producten. Het ene noemen we karnemelk en bevat bijna geen vet. Het andere, vette product dat overblijft, is room.

Van die room kunnen dan weer verschillende andere producten gemaakt worden. Een overzicht van de verschillende soorten room:

Welke soorten?

  • Slagroom: bevat minimaal 35% vet, deze [LINK_TEXT id=1]
  • Gewone: bevat 20 tot 40% vet
  • Culinaire: bevat ongeveer 20% vet, vooral geschikt voor warme bereidingen
  • Koffieroom: bevat 20 tot 35% vet
  • Zure: bevat 20 tot 35% vet en er werden melkzuurbacteriën aan toegevoegd
  • Verdunde: bevat 4 tot 20% vet
  • Lightroom: bevat minder vet dan gewone (verschillende percentages mogelijk), vaak worden extra stoffen toegevoegd die ervoor zorgen dat het mooi bindt en je gerechten niet doet schiften

Room als redder in nood

Beetje te gul geweest met de pepermolen? Tomatensoep een beetje te zuur? Room kan al eens de reddende engel zijn in de keuken. Een scheutje legt een film over onze smaakpapillen en kan er zo voor zorgen dat het gerecht toch nog lekker wordt. Maar wees er ook niet té gul mee: als je het in een gerecht doet, proef je de andere ingrediënten minder goed.

Mag je room invriezen?

  • Restje room over? Bewaar het in de diepvriezer en laat voor gebruik ontdooien in de koelkast.
  • Opkloppen lukt daarna niet meer (in het geval van slagroom) maar de room is wel nog perfect bruikbaar in saus of soep.
  • Ook opgeklopte slagroom kun je invriezen: maak met een spuitzak toefjes op een schaal met een vel bakpapier en laat zo bevriezen. Daarna doe je de bevroren toefjes in een diepvriesdoosje. Perfect om snel een taart mee af te werken, en ook lekker in de koffie.

Meer lezen

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."