Red wine being poured into glass at banquet table outdoors

6 lekkernijen die absoluut niet bij (een standaard)wijn passen

Een lekker wijntje kan je diner een serieuze boost geven, denk maar aan een glaasje rode Chianti bij een spaghetti bolognese. Maar soms kan wijn je maaltijd ook volledig uit balans brengen en zelfs slecht doen smaken. 

Deze 6 ingrediënten worden er alleszins niet beter op wanneer je een standaardflesje rood of wit ontkurkt:

Chocolade

Helaas, chocolade en wijn komen niet goed overeen. Jammer, want het zijn wel twee van ónze beste vrienden! Chocolade heeft een harmonie aan tannines, vetheid, zoete en aardse smaken. Drink je er wijn bij, dan raakt die combinatie uit balans door het vette en het zoete weg te nemen. Wat overblijft is een scherpe, aardse smaak. Niet echt wat we in gedachten hebben bij een stukje chocolade.

Wat past wél bij chocolade?

Een zoete porto is wél een hit bij onze favoriete zoete zonde.

Spruitjes

Onze beroemde Brusselse knolletjes hebben een heerlijke aardse, nootachtige smaak. Maar omdat spruitjes ook zwavel bevatten, vervalt een glaasje wijn ook al snel in een bitter drankje.

Wat past wél bij spruitjes?

Een droge Madeira-wijn past perfect bij de groene lekkernij.

Blauwe schimmelkaas

Terwijl veel kazen vragen om een glaasje rood of wit, overklast de blauwe schimmelkaas door zijn fel geurende aroma’s al snel de meeste droge wijnen, waardoor er van een lekkere smaak niet veel sprake meer is.

Wat past wél bij blauwe schimmelkaas?

Zoete, witte dessertwijn of port zijn wel een goed idee.

Groene asperges

Groene asperges en wijn, dat is zeker geen liefde op het eerste gezicht. Ze bevatten, net als spruitjes, ook zwavelhoudende stoffen. De ietwat bittere, aardse smaken zorgen ervoor dat ook zij moeilijk te koppelen zijn met wijn.

Wat past wél bij groene asperges?

Een gekoelde, droge sherry of een droge muskaatwijn.

Sushi

Rauwe vis, zeewier, sesamzaad rijmen niet met wijn. Veel studies zochten zelfs naar de verklaring. Een van de oorzaken is dat de kleine ijzerdeeltjes in rode wijn, in combinatie met vis, een metaalsmaak creëren.

Wat past wél bij sushi?

Een droge, witte wijn of een champagne brut.

Sojasaus

Gefermenteerde sojabonen, zout en tarwe vormen de ingrediënten van sojasaus. De zurige sojasmaak en de niet zo zure wijn zorgen voor een slappe smaak.

Wat past wél bij sojasaus?

Een sprankelende moscato.

Lees ook:

 

 

Partner Content