Tomato and Watermelon Salad with Feta and balsamic sauce; Shutterstock ID 261556259; PO: Online; Job: Online: DZV; Client: Goele Tielens; Other: Online: Dagen zonder vlees, bord met salade.

8 tips om Dagen Zonder Vlees vol te houden

Door Goele Tielens

Volgende week is het weer zover. 40 dagen lang proberen we samen onze ecologische voetafdruk te verkleinen door minder vlees op het menu te zetten. Doe jij voor de eerste keer mee? Of had je het vorig jaar ook soms moeilijk om aan vlees te weerstaan? Lees dan deze 8 tips om het vol te houden.

1. Betrek je huisgenoten

Wil jij graag meedoen aan Dagen Zonder Vlees. Betrek dan zeker je gezin erbij. Want als je geconfronteerd wordt met de heerlijke geuren van vlees, kan het moeilijk worden. Overtuig je huisgenoten of gezin om er een gezamenlijke uitdaging van te maken. Het milieu zal jullie dankbaar zijn.

2. Informeer jezelf goed

Om er goed aan te beginnen doe je er goed aan om je op voorhand goed te informeren. Uiteraard is het belangrijk om de nodige voedingsstoffen binnen te krijgen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Bovendien zijn er tal van heerlijke recepten die je zeker kan uitproberen. Weinig tijd is geen excuus, want een vegetarische wokschotel, omelet of pasta tover je in no-time op tafel.

Snelle vegetarische recepten

[RECIPE id = 19277 toggle=0]

[RECIPE id = 12596 toggle=1]

[RECIPE id = 19885 toggle=1]

[RECIPE id = 3060 toggle=2]

3. Maak een planning

Je kookt niet vaak vegetarisch? Maak dan een goede planning. Schrijf per week op welke gerechten je graag wilt eten. Houd daarbij rekening met de hoeveelheid tijd die je hebt om te spenderen in de keuken. En maak een boodschappenlijstje. Zo voorkom je dat je tijdens het koken merkt dat je een essentieel ingrediënt mist.

4. Blijf origineel

Zonder vlees eten saai? Vergeet het maar. Je vindt tal van heerlijke recepten. Belangrijk: pin je niet enkel vast aan enkele recepten die je al kent. Maar doe je best om origineel te blijven. Vermijd ook om te vaak kant-en-klare vleesvervangers te eten. Ze bevatten veel vetten en gaan na enkele dagen vervelen. Wissel vegi burgers dus af met tofu, peulvruchten en andere eiwitten.

5. Informeer je vrienden

Een etentje bij vrienden is vaak een gevaarlijk moment om te zwichten. Ten minste, als ze niet weten van je deelname aan Dagen Zonder Vlees. Licht dus je vrienden en familie in. Ze kunnen je steunen, goede recepten doorspelen en rekening houden met het menu als je bij hen eet. Extra steun vinden we trouwens ook bij elkaar. Ben jij al lid van de Libelle-Lekker-Groep op Dagen Zonder Vlees? Inschrijven kan hier.

6. Noteer jouw redenen

Noteer voor jezelf waarom je zo graag wil meedoen aan Dagen Zonder Vlees. Het verkleint je ecologische voetafdruk, je wil ook na je deelname vaker vegetarische gerechten op tafel toveren of je wil aan je gezondheid werken… Als je even een zwak moment hebt, lees je de redenen, en zeg je gemakkelijker nee tegen een stukje vlees.

7. Daag elkaar uit

De populariteit van Dagen Zonder Vlees stijgt ieder jaar. Je kent dus ongetwijfeld wel mensen die meedoen. Een goede tip: daag elkaar uit. Bedenk ‘straffen‘ voor degene die als eerste zwicht – trakteren op een etentje bijvoorbeeld – en blijf elkaar motiveren. Samen lukt het beter!

8. Probeer eens een ander restaurant

Op de kaarten van de meeste restaurants staat er wel een vegetarische optie op het menu. Maar misschien is ‘Dagen Zonder Vlees’ ook het perfecte moment om eens een nieuw restaurant te proberen. Er zijn tal van goede vegetarische restaurants. 

 

Lees ook:

Vegetarisch en gezond: zo doe je dat

Vegetarische pizza

Vegetarisch broodbeleg zelf maken

 

 

 

 

Partner Content