
Aha: zó breek je je spaghetti precies in twee
Heb jij ook al een paar pogingen gedaan om de spaghetti in twee te breken, maar eindig je telkens met verschillende stukjes? Wij ook! Maar hoe komt dit eigenlijk?
Daarom breekt de spaghetti in meer dan twee stukken
Het heeft allemaal te maken met trillingen! Na de eerste breuk ontstaan er trillingen, die ervoor zorgen dat de pasta in meerdere delen breekt.
Een experiment
Twee Amerikaanse studenten aan het Massachusetts Institute of Technology, hebben een manier gevonden om dit te voorkomen. Tijdens hun onderzoek gebruikten ze namelijk een machine met twee klemmen aan weerszijden, waar ze een spaghettistokje in bevestigden. De ene klem draaide het rond, terwijl de andere klem langzaam naar binnen schoof, zodat het stokje zou breken.
Het resultaat
Waneer de spaghetti 360 graden gedraaid is en het met drie millimeter per seconde gebogen wordt, resulteert dat in twee even grote, gebroken stukjes. Door die draai wordt het effect van de trillingen namelijk verminderd.
Leuk gevonden, maar handig kun je dit niet noemen. Het is nog steeds een pak makkelijker om een grote pot met water te gebruiken zodat de pasta er volledig in kan. Of de spaghetti er langzaam in z’n geheel in duwen is ook een optie.
Hoe ga jij te werk?
Bron: margriet.nl -Beeld: istockphoto.com
Nog meer lezen:
- Mmmm: op deze adresjes eet je de lekkerste spaghetti bolognaise
- Eet je je pasta wel zoals de Italianen dat doen?
- Is verse pasta gezonder dan gedroogde?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!