Is verse pasta gezonder dan gedroogde?

Pasta is zo lekker en je kunt er ontelbaar veel verschillende gerechtjes mee klaarmaken. Maar naast de klassieke gedroogde pasta vind je steeds meer verse pasta in de supermarkt. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen de twee varianten en welke is gezonder?

Iedereen kent de standaard gedroogde pasta, in allerlei kleuren en vormen te vinden in de supermarkt. Maar op veel plekken vind je nu ook verse pasta. Als je de twee bekijkt, merk je niet veel verschil, buiten dat verse pasta een veel kortere kooktijd heeft en dat de ingrediënten iets anders zijn.

Op vlak van calorieën zijn ze nochtans heel gelijkaardig. Welke pasta je gebruikt, hangt vooral af van je soort gerecht:

  • Zo werkt gedroogde pasta beter bij verse groentesauzen, omdat deze meer al dente blijft.
  • Terwijl de verse pasta makkelijk zacht wordt en dus beter past bij roomsauzen.

Let op de vezels

Als je pasta’s vergelijkt, merk je toch een opvallend verschil op: de hoeveelheid vezels. Die varieert enorm en niet enkel tussen verse of gedroogde pasta’s, maar ook tussen de verschillende pastasoorten. Op het eerste zicht lijken die vezels niet zo belangrijk maar vergis je niet. Vezels dragen bij tot een vlotte stoelgang én ze doen het risico op hart- en vaatziekten dalen.

Samengevat: Als je pasta koopt, let dan op de hoeveelheid vezels. Verse of gedroogde pasta maakt niet uit, als je de gezondste keuze wil maken kies dan volkoren pasta.

Extra tip

Extra tip: Kook je pasta op voorhand en warm hem terug op. Uit onderzoek blijkt dat dat gezonder is dan hem meteen op te eten na het koken. Waarom? Pasta is rijk aan koolhydraten. Die worden in ons lichaam afgebroken tot suikers, wat onze bloedsuikerspiegel doet stijgen. Niet zo gezond.

Door je pasta te laten afkoelen en weer op te warmen, wordt een deel van die koolhydraten omgezet in zetmeel. Zo heeft ons lichaam minder werk met de afbraak én stijgt onze suikerspiegel minder.

Inspiratie nodig? Probeer eens een van deze overheerlijke gezonde pastarecepten!

Bron: Libelle.nl, Het Nieuwsblad, beeld: Shutterstock

SAMEN SLANK: WE GAAN ERVOOR!

Doe jij al mee aan de Samen Slank-challenge? Meer bewegen, gezonder eten of in het algemeen fitter worden: samen worden we de beste versie van onszelf! Twee keer per week ontvang je de Samen Slank-nieuwsbrief en bovendien kun je voor nòg meer motivatie terecht in de Goed in je vel met Libelle-groep. Klik snel hier voor meer informatie over de challenge en schrijf je in!

LEES OOK

Partner Content