Eet je je pasta wel zoals de Italianen dat doen?

Eet je je pasta wel zoals de Italianen dat doen?

En andere do’s & don’ts uit de Italiaanse keuken. Omdat het je een hoop afwas bespaart, en gewoon… omdat het leuk is om bij een Italiaans etentje de regels van de Italiaanse eetkunst te volgen. Want een echte kunst ís het, laat dat duidelijk zijn.

Don’t!

Pasta eten met mes of lepel in de aanslag

Laat die lepel en vooral ook dat mes maar in de bestekbak liggen, als je de tafel dekt voor een pasta onder vrienden. Want pasta eet je alleen met je vork!

Steek die in je spaghetti of tagliatelle en draait die rond je vork. Tadááá… Een regelrechte doodzonde is het om je spaghetti met een mes in stukken te snijden. Waarom zou je anders lange pasta kiezen? Neem dan liever van bij het begin penne, fusilli of andere korte pasta.

En o ja… zelfs lasagne eet je met een vork alleen: gebruik de zijkant om de lasagne in stukken te verdelen.

Don’t!

Pasta naspoelen met koud water? Never!

Giet pasta af en doe hem meteen over in de pan met saus of gesmolten boter. Er mag wel wat aanhangend kookwater mee in de saus, daar doen we niet moeilijk over.

Maar je pasta na het afgieten spoelen met koud water is echt ‘not done’: zo spoel je alle zetmeel weg!

En o ja, olijfolie doe je niet in het kookwater van de pasta, daar is dat product veel te goed voor. Na het afgieten mag je wel wat olijfolie door de pasta roeren, zeker als je hem koud serveert.

Don’t!

Koken ingewikkeld? Niet in Italië!

Hou het simpel als je Italiaans kookt. Een pasta met kappertjes en tomaat of een pizza met prosciutto en rucola zijn edele gerechten. De pure smaak van vis, bijvoorbeeld, mag absoluut niet toegedekt worden door een laagje gegratineerde kaas, om maar iets te noemen. En de fles ketchup heeft ook niks te zoeken naast een bord pasta.

Don’t!

Snel-snel een broodje achter het stuur?

Als je in Italië eet, neem je de tijd, zelfs al is het om staand een espresso te drinken. Je zult dus nooit een Italiaan achter het stuur van zijn auto snel een broodje zien verorberen. Nee nee, dan rustig op een bankje in het park.

Voor de uitgebreide lunch – de belangrijkste maaltijd van de dag – wordt volop tijd genomen. Il pranzo bestaat uit een voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht én koffie.

Don’t!

Op de markt groenten vastpakken en in fruit knijpen

Als je een marktkramer boos wilt maken, moet je vooral alle groenten vastpakken en knijpen in fruit om te zien of het wel rijp is. Groenten en fruit worden enkel genomen als er plastic handschoentjes voor dat doel liggen. Anders laat je je , als het je beurt is, gewoon bedienen.

Don’t!

Frisdrank drinken bij het eten

Cola zul je in Italië tijdens het eten niet op de familietafel aantreffen, enkel water en wijn. Maar let op: zatte nonkels worden tijdens feesten niet getolereerd. Het is not done om te gaan lallen en op tafel te dansen; Italianen zullen er veeleer mee uitpakken hoeveel alcohol ze aankunnen zonder dronken te worden.

Koffie na het eten is een must, net zoals een likeurtje, dat dan weer als ‘koffiedoder’ bekend staat.

Don’t!

Roodgeblokte tafelkleedjes en chiantiflessen

Wie denkt zijn tafel aan te moeten kleden met een roodgeblokt tafelkleedje, heeft het mis. Echte Italianen dekken hun tafel zonder poespas. De schalen en potten gaan rond en iedereen bedient zichzelf. Het eten is de hoofdzaak, én het gezelschap, natuurlijk.

Buon appetito!

 

 

 

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)