Mmm, de eerste asperges zijn er! Zo herken je kraakverse exemplaren

Door De Redactie
Eindelijk, het is lente! Dat wil zeggen dat asperges opnieuw in het land zijn. Dit jaar zijn de eerste asperges uit volle grond zelfs enkele weken vroeger dan normaal! Waar wachten we nog op?

Eindelijk, het is lente! Dat wil zeggen dat asperges opnieuw in het land zijn. Dit jaar zijn de eerste exemplaren uit volle grond zelfs enkele weken vroeger dan normaal! Waar wachten we nog op?

Mmm, asperges, een echte lekkernij, maar hoe maak je ze het best klaar?

Kraakvers? Zo ontdek je het!

  • Kraakverse asperges ’piepen’ als je ze tegen elkaar wrijft.
  • Duw even met je vingernagel in de onderkant, die mag niet te houtachtig aanvoelen.

Asperges schillen

  • Witte asperges moet je – in tegenstelling tot groene asperges – goed schillen omdat de schil vezelachtig is, en niet lekker smaakt. Hoe je dat het makkelijkst doet? Met de vernieuwde (!) dubbele dunschiller uit de Libelle Lekker Shop! Gedaan met het klunzig geknoei: met de dunschiller schil je langwerpige groenten als asperges, schorseneren, wortelen en zelfs komkommers dubbel zo snel. Beloofd!

Dubbele dunschiller + aspergeschotel (€ 37,95 – shop ‘m hier)

  • Gooi de schillen niet weg, maar trek er bouillon van.
  • Snijd ook het houtachtige deel weg aan de onderkant.
  • Duw even met je vingernagel in de onderkant, om te checken tot waar je moet snijden.
  • Deze stukjes mogen mee in de bouillon.
  • Zorg dat de asperges min of meer even lang zijn.

Asperges koken

  • Een aspergepan is altijd handig.
  • Zet de geschilde asperges in het mandje met de kopjes naar boven.
  • Zet nu het mandje in de pan en vul de pan met water tot net onder de kopjes.
  • Voeg zout toe.
  • Breng het water aan de kook met het deksel op de aspergepan: op die manier kook je de stelen en stoom je de kopjes.
  • Draai het vuur na 5 minuten uit en laat de pan mét deksel nog zo’n 10 à 15 minuten – naargelang de dikte van de asperges – staan.
  • Als je geen aspergepan hebt, kun je ook een gewone, ruime pan gebruiken, waarin je de asperges kunt leggen. Dan worden de kopjes alleen iets zachter.

Asperges bewaren

  • Witte asperges bewaar je ongeschild 1 tot 3 dagen in de groentelade van de koelkast.
  • Wikkel ze in een vochtige theedoek.

Asperges invriezen

  • Koop witte asperges voordelig in het seizoen en bewaar ze 4 tot 6 maanden in de diepvries.
  • Schil ze op voorhand, verwijder de houtachtige onderkant en verpak ze in een plastic zak.
  • Kook de bevroren asperges 15 à 20 minuten in kokend water.

Heerlijke recepten met asperges

Met dit recept tover je asperges om tot een echte lekkernij

(Beeld: Wout Hendrickx)

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."