Zo herken je verse asperges

Zo herken je verse asperges

Eindelijk, het is lente! Dat wil zeggen dat asperges opnieuw in het land zijn. Een echte lekkernij, maar hoe maak je ze het best klaar?

Kraakvers

  • Kraakverse asperges ’piepen’ als je ze tegen elkaar wrijft.
  • Duw even met je vingernagel in de onderkant, die mag niet te houtachtig aanvoelen.

Asperges schillen

  • Witte moet je – in tegenstelling tot groene asperges – goed schillen omdat de schil vezelig is en niet lekker.
  • Het makkelijkst gaat dat met een dunschiller.
  • Start net onder het kopje en werk naar beneden.
  • Gooi de schillen niet weg, maar trek er bouillon van.
  • Snijd ook het houtachtige deel weg aan de onderkant.
  • Duw even met je vingernagel in de onderkant, om te checken tot waar je moet snijden.
  • Deze stukjes mogen mee in de bouillon.
  • Zorg dat de asperges min of meer even lang zijn.

Asperges koken

  • Een aspergepan is altijd handig.
  • Zet de geschilde asperges in het mandje met de kopjes naar boven.
  • Zet nu het mandje in de pan en vul de pan met water tot net onder de kopjes.
  • Voeg zout toe.
  • Breng het water aan de kook met het deksel op de aspergepan: op die manier kook je de stelen en stoom je de kopjes.
  • Draai het vuur na 5 minuten uit en laat de pan mét deksel nog zo’n 10 à 15 minuten – naargelang van de dikte van de asperges – staan.
  • Als je geen aspergepan hebt, kun je ook een gewone, ruime pan gebruiken, waarin je de asperges kunt leggen. Dan worden de kopjes alleen iets zachter.

Bewaren

  • Witte asperges bewaar je ongeschild 1 tot 3 dagen in de groentelade van de koelkast.
  • Wikkel ze in een vochtige theedoek.

Invriezen

  • Koop witte asperges voordelig in het seizoen en bewaar ze 4 tot 6 maanden in de diepvries.
  • Schil ze op voorhand, verwijder de houtachtige onderkant en verpak ze in een plastic zak.
  • Kook de bevroren asperges 15 à 20 minuten in kokend water.

Recepten

Met dit recept tover je asperges om tot een echte lekkernij

(Beeld: Wout Hendrickx)

Lees ook:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)