Brood bakken: de smakelijkste tips en recepten

Brood bakken: de smakelijkste tips en recepten

Zin om brood te bakken? Terecht, want er gaat niéts boven een heerlijk knapperig, versgebakken brood. Dat blijkt ook uit een onderzoek van het Instituut Brood en Gezondheid.

Emotionele connectie met brood

Recente cijfers zeggen namelijk dat de Belg weer meer brood eet. We hebben daarbij met geen enkel ander voedingsproduct zo’n hoge emotionele connectie dan met brood. Logisch, want wie heeft geen mooie herinneringen aan een boterham bij grootmoe of een smakelijk ‘boke met choco’? Ruim 70 procent van de Belgen kan zich geen leven voorstellen zonder brood. Reden te meer om richting de bakker te hollen… of om je huis zelf te vullen met de geur van versgebakken brood!

Brood bakken: succestips

Wil je brood bakken, maar weet je niet goed hoe je eraan moet beginnen? Onderaan vind je alvast smakelijke recepten, maar lees zeker ook even deze succestips door:

  • Volg het recept nauwkeurig. Een paar gram gist meer of minder maakt een groot verschil.
  • Kies bij voorkeur voor verse gist. Die vind je in de koeltoog van de supermarkt. Zorg ervoor dat de gist niet meteen in contact komt met het zout, maar meng het zout liever eerst met bloem. Hierna kun je gist en water toevoegen.
  • Let op met de temperatuur van je water. Is het té warm, dan kan het de gist kapotmaken. Idealiter kies je dus voor lauw water.
  • Kneed je deeg in de keukenmachine of met je handen tot het elastisch is. Als je deeg aan je handen blijft kleven, voeg dan wat bloem toe. Als je deeg uit elkaar valt, voeg dan wat vloeistof toe.
  • Laat je deeg rijzen, vorm je brood en laat nóg een keertje rijzen tot de omvang van je brood verdubbeld is. Tijdens het rijzen mag er geen tocht aan je deeg komen.
  • Maak je kleinere broodjes, zorg er dan voor dat ze precies evenveel wegen. Zo zijn ze later ook tegelijk klaar.
  • Zet een kommetje water in je oven voor een goudbruin brood én een krokante korst.
  • Laat je oven gesloten tijdens het bakken, anders zakt je brood in. Dat is ook het geval bij een broodbakmachine: laat het deksel netjes gesloten tot het klaar is.
  • Wil je weten of het brood gaar is? Klop er dan op het einde van de baktijd even op. Klinkt het hol, dan is het gaar.
  • Laat het brood afkoelen op een rooster. Zo blijft de onderkant lekker knapperig.

Tip: vries je brood in!

Extra handig als je niet veel tijd hebt of telkens maar een kleine portie brood nodig hebt.

  • Brood van de bakker vries je best zo snel mogelijk in, voor zelfgebakken brood wacht je best tot het helemaal is afgekoeld.
  • Vries je slechts een portie in, gebruik dan een diepvrieszakje. Een volledig brood kun je zo in de broodzak invriezen.
  • Om te ontdooien, leg je het brood de avond voordien in de koelkast. ‘s Ochtends is het perfect ontdooid. Bevroren sneetjes brood kun je ook rechtstreeks in de broodrooster stoppen.
  • Een ingevroren brood blijft 2 à 3 maanden goed. Na een maand begint het smaak te verliezen.

10x recepten om bij te watertanden

Op de site van Libelle Lekker vind je talloze broodrecepten, maar wij selecteerden alvast onze favorieten. Smakelijk!

Coverbeeld: Getty Images

Nood aan brood?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)