
Stokbrood bakken? Zo doe je dat

‘Baguette’, noemen de Fransen hun lange dunne broden. Dat betekent ‘stokje’: meteen wordt duidelijk waar ons woord ‘stokbrood’ vandaan komt. Oorspronkelijk werd gewoon een sliertje brooddeeg rond een stokje gerold en boven het open vuur gebakken. Een beetje zoals in dit recept:
Recepten
Nu maken we gewoon een lang, dun brood. Meestal wit brood, maar er bestaan ook bruine of meergranenstokbroden. Echte Franse stokbroden worden gemaakt van hard tarwemeel en met zuurdesem: dat maakt ze lekker knapperig. Met gewone gist lukt het ook, maar dan wordt het broodkruim wat vaster van structuur.
Tip: Wil je zelf stokbrood bakken, zet dan een kommetje water op de bodem van de oven: de stoom zorgt ervoor dat de korst van het brood lekker krokant wordt.
Stokbrood wordt snel hard en bewaart niet zo goed, daarom kun je het best zo snel mogelijk opeten. Hier vind je alvast nog een paar lekkere ideetjes.
Heb je toch nog enkele restjes? Gooi ze dan zeker niet weg, maar geniet er een tweede keer van. Onze favorieten:
Nog meer bakplezier
- Brood bakken: de smakelijkste tips en recepten
- 7x bakken op z’n Brits
- Daarom is bakken goed voor je gezondheid
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!