Stokbrood bakken? Zo doe je dat

Stokbrood bakken? Zo doe je dat

Heerlijk, zo’n knapperig stokbrood, en helemaal als het uit je eigen oven komt. Met deze recepten lukt het zeker!

‘Baguette’, noemen de Fransen hun lange dunne broden. Dat betekent ‘stokje’: meteen wordt duidelijk waar ons woord ‘stokbrood’ vandaan komt. Oorspronkelijk werd gewoon een sliertje brooddeeg rond een stokje gerold en boven het open vuur gebakken. Een beetje zoals in dit recept:

Nu maken we gewoon een lang, dun brood. Meestal wit brood, maar er bestaan ook bruine of meergranenstokbroden.

Echte Franse stokbroden worden gemaakt van hard tarwemeel en met zuurdesem: dat maakt ze lekker knapperig. Met gewone gist lukt het ook, maar dan wordt het broodkruim wat vaster van structuur. Wil je zelf stokbrood bakken, zet dan een kommetje water op de bodem van de oven: de stoom zorgt ervoor dat de korst van het brood lekker krokant wordt.

Stokbrood wordt snel hard en bewaart niet zo goed, daarom kun je het best zo snel mogelijk opeten.


 

Nog wat belegideetjes nodig?


 

Lees ook

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)