Budgetkoken: 5x slim vervangen

Budgetkoken: 5x slim vervangen

Je hoeft echt niet veel geld uit te geven om lekker te eten. Vervang duurdere ingrediënten eens door een budgetvariant, da’s vaak even smakelijk!

Uit de diepvries

Er is niks mis met (niet bereide) diepvriesgroenten, integendeel: doordat ze meteen na de oogst verwerkt en ingevroren worden, bevatten ze soms meer vitaminen en voedingsstoffen dan groenten uit de versafdeling, die misschien al enkele dagen geleden geoogst werden.

Diepvriesgroenten zijn vaak goedkoper dan verse groenten (tenzij je vergelijkt met inlandse groenten die volop in seizoen zijn: in dat geval zul je goedkoper af zijn met verse groenten). Bovendien zijn diepvriesgroenten al schoongemaakt en heb je er dus minder afval van. Ook vlees en vis uit de diepvries zijn vaak goedkoper dan verse varianten.

Prima peulen

Vervang vlees – dat flink doorweegt in het budget – een keertje door peulvruchten zoals rode of bruine bonen, kikkererwten of linzen: die zijn supervoedzaam en kunnen perfect als vleesvervanger dienst doen. De gedroogde varianten zijn lang houdbaar en nog goedkoper dan peulvruchten uit blik.

Ook een eitje is een uitstekende vleesvervanger. Eieren bevatten wel wat cholesterol; zet ze daarom maar één of twee keer per week op het menu.

Hou het puur

Hoe minder bewerkingen een product heeft ondergaan, hoe goedkoper het is. Of anders gezegd: geraspte worteltjes uit een zakje zijn duurder dan wortelen die je zelf nog moet raspen, en fruityoghurt is duurder dan yoghurt waar je zelf wat fruit aan toevoegt. Kies dus voor het basisproduct en ga er zelf mee aan de slag: dat kost echt niet zoveel tijd.

Minstens even lekker

  1. Er gaat niks boven zelfgemaakte pesto, maar wat zijn die pijnboompitten duur! Vervang ze door goedkopere zonnebloempitten: even lekker en een stuk liever voor je portemonnee.
  2. Zweer je bij parmezaan over je spaghetti? Lekker, maar wel prijzig. Vervang ‘m door Grana Padano – een kaas die volgens hetzelfde principe gemaakt wordt, maar minder aan regels gebonden is en daardoor ook goedkoper.
  3. Even lekker om over je spaghetti te strooien is wat fijngehakt broodkruim dat je even opbakt in een pan met olijfolie en kruiden naar smaak (knoflook vinden wij bijvoorbeeld heerlijk). Laat het mengsel goudbruin kleuren en afkoelen op keukenpapier. Lekker krokant!

 

Nog meer budgetkoken:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)