Confituur met een twist: 7 verrassende smaakcombinaties

Confituur met een twist: verrassende smaakcombinaties

Confituur is een klassieker op de ontbijttafel. Met enkele slimme smaakmakers maak je van jouw potje jam echter een échte smaakbom. Verras met deze originele smaakcombinaties – ideaal voor wie houdt van confituur met een twist.

Zelf gelei maken is niet alleen een ontspannende activiteit. Je weet ook exact wat erin zit en je kan volop experimenteren met smaken. Van specerijen en kruiden tot andere verrassende ingrediënten: dit zijn de smaakcombinaties die je zeker eens moet proberen als je confituur maakt.

7 smaakcombinaties: meer pit voor je potje confituur

  1. Specerijen: versgeraspte gember, een kaneel- of vanillestokje, steranijs, geplette kardemompeulen, een stengel citroengras, enkele draadjes saffraan of een paar blaadjes laurier: specerijen zijn de geheime wapens in de keuken – ook in confituur. Ze geven jam een diepe, gelaagde smaak. 
  2. Verse kruiden: kruiden zoals munt, basilicum, tijm en rozemarijn geven je confituur een frisse toets. Voeg ze pas op het einde van het kookproces toe, zo blijven de aroma’s optimaal behouden.
  3. Alcohol: een vleugje drank tilt je confituur naar een hoger niveau. Voeg een flinke scheut toe op het einde van het kookproces. Denk aan rum, calvados of champagne. Perfect voor speciale gelegenheden of als culinair cadeautje.
  4. Eetbare bloemen: rozenwater, oranjebloesem, rozenknopjes, paardenbloemen en Oost-Indische kers zijn heerlijke smaakmakers voor je potje bijzondere jam. Neem bloemen uit je tuin of koop er die bedoeld zijn voor in de keuken.
  5. Gedroogd fruit: gedroogde vruchten geven diepte en een toets umami aan je confituur. Laat ze een nacht infuseren in thee, wijn of likeur, denk aan pruimen in earl grey tea of vijgen in witte wijn. Geduld is troef: hoe langer, hoe rijker het resultaat.
  6. Karamel: zelfgemaakte karamel is nog zo’n topper. Voeg het hete mengsel voorzichtig toe aan de warme confituur en laat indikken.
  7. Noten: een handvol noten, zoals pistachenoten of amandelen, zorgt voor textuur en diepgang. Doe ze er wel pas na het koken bij zodat ze niet zacht worden.

16 smaakcombinaties voor confituur met een twist

Met deze recepten met onverwachte smaakcombinaties tover je de meest klassieke vruchtenjam om in een originele confituur. 

Misschien vind je dit ook interessant?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."